Nejlahodnější marináda na přípravu vepřového masa, kterou jste kdy ochutnali: Bude vás stát pár korun

Je libo šťavnaté řízečky v trojobalu? Nebo snad panenku, ale takovou, která se nikdy nevysuší? Stačí znát skvělý trik.

Tenké či silnější, obalené ve strouhance a smažené na tuku – takové jsou klasické vepřové řízky, které patří k perlám naší kuchyně. Zpravidla mizí z talířů rychlostí blesku. Ale někdy se vysuší. Co to zkusit jinak? Pro milovníky kuchařských experimentů doporučujeme zalít vepřové plátky sladkou a perlivou colou. Tento nápoj ovlivní jak trojobal, tak i maso, čímž vytvoří jedinečný chuťový zážitek.

Vepřové maso namočené v cole

Cola je doslova poklad – pomáhá proti komárům, odstraňuje skvrny, čistí rez i vodní kámen. Navíc dokáže vrátit život připálenému nádobí. Oceníte ji však i při vaření. Například právě při přípravě aromatické marinády na maso. Obvykle se maso namáčí v marinádě z oleje, koření, hořčice nebo kečupu. Experiment s colou však přináší božský výsledek. Cukr v cole při smažení karamelizuje, čímž dodá křupavou kůrku. Uvnitř zůstane maso měkké šťavnaté.

 Suroviny na marinádu

  • Cola – 1 sklenice;
  • Mletá sladká paprika – 1-2 lžičky;
  • Chilli – 1 lžička;
  • Sůl a pepř – dle chuti.

Moje babička si vždy schovávala zbytky z kuřecího vývaru. Dělala z nich tuto naši nejoblíbenější pomazánku

Další ingredience

  • Vepřová kotleta – několik plátků;
  • Vejce – 1 ks;
  • Cola – 4 lžíce;
  • Strouhanka;
  • Rostlinný olej na smažení.
Řízky s colou sklenice coly
Fotografie: Pixabay

Postup přípravy vepřové kotlety v cole:

  • Do mísy nalijte colu, přidejte sladkou papriku, chilli, sůl a pepř.
  • Vše dobře promíchejte.
  • Plátky vepřové kotlety z obou stran jemně naklepejte.
  • Připravené maso vložte do marinády.
  • Nádobu zakryjte fólií a dejte do lednice na 2-3 hodiny, ideálně přes noc.
  • Po odležení masa rozšlehejte vejce s 4 lžícemi coly.
  • Maso vyjměte z marinády, ponořte do vaječné směsi a obalte ve strouhance.
  • Na pánvi rozehřejte olej
  • Maso smažte, dokud z obou stran nezíská zlatavou barvu.
  • Hotové řízky osušte na papírové utěrce, abyste odstranili přebytečný tuk.
  • Díky marinování v cole budou uvnitř měkké a zvenku dokonale křupavé.
  • Dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*