Veterinární správa varuje před konzumací těchto zdravotně závadných párků

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Veterinární správa nařídila stažení párků, které obsahují nebezpečnou bakterii. Varuje před jejich konzumací a nabádá zákazníky, aby výrobek vraceli.

Celkem 80 kg závadného výrobku se prodalo v kraji Vysočina. Veterinární správa odhalila v opékacích párcích přítomnost bakterie Listeria monocytogenes. Datum spotřeby výrobku je do 19. 5. a mnoho lidí jej tak stále má v lednici nebo mrazáku. Správa nařídila výrobci stažení celé šarže a nabádá zákazníky, aby výrobek nekonzumovali, ale přinesli jej na prodejnu, ve které jej zakoupili.

Koupili jej zákazníci na Vysočině

Státní veterinární správa (SVS) nařizuje stáhnout z prodeje výrobek Opékací párek 200 g od výrobce Agroinvest Bobrová s datem spotřeby do 19. 5. Celkem se v šarži vyrobilo 80 kg tohoto produktu a lidé jej již mají doma. Výrobek však obsahuje nebezpečné bakterie Listeria monocytogenes. Závadné párky se prodávaly u obchodníků v kraji Vysočina.

„Celá šarže masného produktu (80 kilogramů) se již prodala v prodejnách výrobce v Kraji Vysočina. Spotřebitelé, kteří mají výrobek doma, by jej neměli konzumovat a mohou jej vrátit v místě nákupu,“ cituje TN mluvčí SVS Petra Vorlíčka. Kromě stažení výrobku a pozastavení jeho výroby musí výrobce provést mimořádnou sanitaci provozu. Až po prokázání negativních stěrů z povrchu je možné výrobu opět obnovit.

Inspekce našla v rybě z českého Tesca parazitické červy. Mnoho lidí ji má stále v mrazáku

V ohrožení jsou těhotné ženy a starší lidé

Bakterie Listeria monocytogenes způsobuje onemocnění listeriózu, jež může mít v některých případech závažné následky, uvádí web Healthline. U zdravých lidí s dostatečnou imunitou probíhá bezpříznakově nebo jako onemocnění podobné chřipce, ale je příčinou potratů u těhotných žen, celkových septických onemocnění novorozenců a zánětů mozku a mozkových blan u starých a oslabených osob.

bakterie
Fotografie: Freepik

Obecně jsou rizikem pro nákazu všechny potraviny, jež se před vlastní konzumací tepelně neupravují, a pokrmy, které byly dlouho skladovány v chladničce. Bakterie se pomalu množí i při teplotě 4 °C. Spolehlivě ji však ničí var. Na SvětěKreativity jsme rovněž informovali o jiném závadném výrobku. Inspekce našla v rybě z Tesca parazitické červy.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*