Víc jablek než těsta: Manželka pekaře mi prozradila jejich rodinný recept, kterým se proslavila celorepubliková pekárna. Doma ho zvládne každý, je téměř bez práce

Pokud nevíte, co s jablky, která jste sklidili již v září nebo jednoduše milujete toto ovoce, můžete si vyzkoušet jednoduchý recept na koláč, který doma zvládne i začátečník v kuchyni.

Velice častou přísadou při pečení je právě ovoce, jelikož skvěle chutná v teplých i studených dezertech. Navíc je pro člověka velmi zdravé a v obchodech se nachází celoročně. Díky tomu máte možnost vyzkoušet jablečný koláč, který vám nezabere téměř žádný čas a můžete si jej připravit na následující den do práce ke snídani nebo na svačinu. Pokud máte rádi hodně sladké, lze jej doplnit šlehačkou.

Potřebné suroviny na koláč

  • 80 gramů mouky
  • 100 gramů cukru
  • 20 gramů másla
  • 100 ml mléka
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1 špetka soli
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 5 ks jablek

Čas si můžete i stopovat

Abyste zjistili, kolik času vám tento recept zabere, můžete si od začátku do konce nastavit stopky, abyste věděli pro příště, na jak dlouho zhruba vyjde jeho příprava. Nejdříve začněte tím, že si připravíte veškeré suroviny a poté si dáte do hluboké mísy všechnu sůl a dvě vajíčka. K práci si vezměte elektrický mixér a vajíčka se solí začněte šlehat. Při šlehání přidávejte do mísy vanilkový cukr a poté klasický cukr. Je potřeba šlehat až do doby, dokud nebude v míse krásně jemná pěna.

Přidávejte do mísy další suroviny

Díky tomu, že vám vznikla pěna, máte jistotu, že se dílo daří. Elektrický mixér tedy můžete odložit a do mísy s pěnou nalijte mléko a rozpuštěné máslo. Vše zasypte citronovou kůrou, která musí být z chemicky neošetřeného citronu nebo kupovaná v obchodě. Vezměte si odložený elektrický mixér a znovu jej použijte na prošlehání všech ingrediencí. Pokuste se zbavit všech hrudek.

Začněte připravovat jablka

Nyní máte těsto hotové a je potřeba si připravit jablka. Ta oloupejte, vykrojte z nich střed a nakrájejte je na tenčí plátky. Aby jablka na vzduchu příliš nezhnědla, snažte se je nakrájet co nejrychleji. Pokud víte, že krájení rychle nezvládáte, pokapejte je citronovou šťávou. Ta totiž zabrání tomu, aby zhnědla. Všechna nakrájená jablka dejte do mísy a slijte přebytečnou vodu, která se objeví na dně.

Už máte téměř hotovo

Nyní si vezměte mísu s těstem a vše nalijte do misky s jablky. Těsto s jablky důkladně promíchejte a mísu od těsta vytřete pořádně stěrkou, aby v ní nezbylo těsto. Poté si připravte dortovou formu a zamíchané těsto s jablky dejte do této formy. Troubu si předehřejte předem na 180 °C a počkejte, než se rozehřeje.

Až v ní bude požadovaná teplota, dejte dovnitř péct koláč. Pečení by mělo probíhat přibližně 45 minut. Až se jablkový koláč dopeče, vyndejte jej z trouby, nechte vychladnout, a nakonec lze posypat moučkovým cukrem. Milovníci sladkého si mohou koláč dozdobit kupovanou nebo domácí šlehačkou a posypat dalším ovocem. Poté můžete výborný a rychlý jablečný koláč podávat.