Vícevrstvá ovocná buchta s mákem a tvarohem. Je tak výborná, že se po ní jen zapráší. Recept už upeklo 4 miliony Čechů

upečená ovocná buchta

Brzy nastane sezóna zahradního ovoce a tak se už mnozí těší na koláče a buchty z čerstvého ovoce. Tuto buchtu však můžete připravit i v zimě z mražených zásob.

Tato ovocná buchta je v podstatě taková luxusní bublanina. Kromě piškotu a ovoce je totiž proložená ještě tvarohovou a makovou náplní. Labužníci si tak přijdou na své a uvidíte, že dlouho na plechu nezůstane. Při výběru ovoce se meze nekladou. Můžete použít jahody, maliny, borůvky, ostružiny nebo jejich kombinaci. Příprava je oproti rychlé ovocné buchtě trochu delší, ale rozhodně to stojí za to.

Základní těsto na ovocnou buchtu

  • 120 g másla
  • lžička prášku do pečiva
  • 60 g cukru
  • 280 g mouky
  • špetka soli
  • 2 vejce

Ingredience na makovou náplň

  • 150 g máku
  • 30 g másla
  • 50 g cukru
  • 150 ml mléko

Ingredience na tvarohovou náplň

  • 400 g tvarohu
  • 2 vejce
  • 70 g cukru

Ingredience na ovocnou náplň

  • 40 g cukru
  • 300 g ovoce
  • 70 g mouky
  • 40 g másla

Recept na ovocnou buchtu

Na základní těsto smíchejte změklé máslo, sůl a cukr. Můžete přidat i trochu vanilkového cukru. Vejce vyšlehejte do krémové hmoty, přidejte k máslu a vše důkladně promíchejte nebo vyšlehejte. Nyní po částech přidávejte prosátou mouku a přidejte prášek do pečiva. Z těsta udělejte bochánek. Je žádoucí, aby těsto bylo trochu drobivé, proto jej nemusíte hníst dlouho. Bochánek zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice.

maková vrstva

Nyní si připravte makovou náplň. Do kastrůlku dejte mák, cukr a mléko. Vařte na střední teplotu, dokud mléko téměř nezmizí. Často promíchávejte, aby se mák nepřipálil. Poté sundejte z ohně a přidejte k máku máslo. Zatímco se bude rozpouštět vrhněte se na tvarohovou náplň. Do misky dejte vejce, tvaroh a cukr. Ponorným mixérem nebo šlehačem vše umíchejte do krémové konzistence.

buchta na plechu

Ovoce nasypte na tvarohovou vrstvu

Z cukru, másla a mouky si připravte drobenku, kterou na závěr posypete ovoce. Nyní si vyložte plech pečícím papírem a boky vytřete tukem. Nejdříve na dno rovnoměrně rozprostřete základní těsto. Na něj přijde maková vrstva a na ni vrstva tvarohu. Tvaroh posypte vybraným ovocem a vše zasypte drobenkou.

nakrájená buchta

Buchtu pečte v předem předehřáté troubě na 180°C přibližně 50 – 60 minut. Po upečení nechte koláč zcela vychladnout, pokud se vám to tedy podaří a nezmizí ještě před vychladnutím. Buchta vypadá moc pěkně na řezu a jistě se bude hodit i k servírování při lepších příležitostech jako jsou narozeniny nebo jiné rodinné oslavy. Dobrou chuť.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*