Vitamíny nezbytné pro správné fungování organismu doplňte přírodní cestou. Stačí zvolit správné ovoce

Fotografie: Pixabay 

Všichni vědí, že konzumace ovoce se doporučuje. Je plné antioxidantů, vlákniny, vitamínů, minerálů a dalších pro tělo důležitých látek. Pravidelná konzumace ovoce a zeleniny zlepšuje zdraví.

Ne všechny plody jsou však stejné. Každé může mít jiné zdravotní výhody, proto se doporučuje střídat je. Zdravých plodů existuje velké množství. My jsme jich vybrali 20 a rádi vám je představíme, včetně zdravotních výhod, které sebou přinášejí.

20 extra zdravých plodů

1. Mango – obsahuje vitamín C a rozpustnou vlákninu, a také rostlinné sloučeniny s antioxidačními a protizánětlivými účinky.

2. Jahody – jsou bohaté na několik živin a antioxidantů. Jejich konzumace může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi a snížit riziko některých onemocnění.

3. Grapefruit – je vysoce výživný. Jeho konzumace může snížit inzulínovou rezistenci, cholesterol a zabránit vzniku ledvinových kamenů. Grapefruit může být také užitečný při hubnutí.

4. Citrony – jsou bohaté na vitamín C a další rostlinné sloučeniny, které mohou podporovat zdraví srdce, zvyšovat úbytek hmotnosti a pomáhat předcházet ledvinovým kamenům.

5. Pomeranče – obsahují některé důležité vitamíny, minerály a antioxidanty. Pravidelná konzumace pomerančů může snížit riziko některých onemocnění, jako jsou ledvinové kameny a anémie.

6. Ananas – je bohatý na vitamín C a mangan. Jeho obsah bromelainu může bojovat proti zánětu a snižovat riziko rakoviny.

7. Avokádo – je bohaté na zdravé tuky a draslík, které jsou dobře známé svou rolí při podpoře zdraví srdce.

8. Jablka – jsou velice výživná. Jejich živiny, antioxidanty a vláknina mohou snížit riziko onemocnění a zlepšit trávení.

9. Granátová jablka – mají široké spektrum zdravotních výhod. Mají neuvěřitelně vysoký obsah antioxidantů a dalších rostlinných sloučenin, které mohou pomoci snížit zánět a předcházet nemocem.

10. Olivy – poskytují různé vitamíny, minerály a antioxidanty. Mohou snížit riziko srdečních onemocnění, rakoviny a osteoporózy.

Fotografie: Pixabay 

11. Meloun – má vysoký obsah vody, živin a antioxidantů. Rovněž je zdrojem antioxidantu zvaný lykopen. Příjem lykopenu je spojen se sníženým rizikem rakoviny trávicího systému.

12. Borůvky – jsou bohaté na několik důležitých živin. Mají vysokou antioxidační kapacitu a vlastnosti zvyšující imunitu, které mohou chránit tělo před nemocemi.

13. Brusinky – jsou rovněž bohaté na několik živin a antioxidantů. Obsahují také užitečné rostlinné sloučeniny, které pomáhají předcházet infekcím močových cest.

14. Durian – je bohatý na mangan, vitamíny skupiny B, měď, folát a hořčík. Durian dále obsahuje několik zdravých rostlinných sloučenin, které fungují jako antioxidanty. Často je přezdíván „králem ovoce“.

15. Ostružiny – jsou dobrým zdrojem mnoha živin a prospěšných rostlinných sloučenin. Jejich antioxidanty a protizánětlivé vlastnosti mohou snížit riziko chronických onemocnění.

16. Banány – poskytují několik živin a rostlinných sloučenin, včetně rezistentního škrobu a pektinu. Banány jsou výbornou potravinou pro sportovce. K dalším výhodám patří kontrola hladiny cukru v krvi a lepší zdraví zažívacího traktu.

17. Papája – je bohatá na živiny a antioxidanty. Konzumací papáji můžete snížit riziko rakoviny a zlepšit trávení.

18. Guava – má vysoký obsah vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů. Může snížit zánět a zabránit vzniku některých druhů rakoviny.

19. Třešně – jsou bohaté na živiny a antioxidanty. Obsahují také melatonin, který může zlepšit kvalitu vašeho spánku.

20. Červené a fialové hrozny – jsou bohaté na živiny a další rostlinné sloučeniny, které mohou snížit zánět a snížit riziko mnoha onemocnění. Rostlinné sloučeniny v hroznech mohou chránit vaše srdce, oči, klouby a mozek.