Lahodný domácí vývar podle receptu paní Libuše: Za luxusní chuť a vůni vděčí těmto 2 přísadám

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Kostní či zeleninový vývar je oblíbenou polévkou a skvělým základem pro mnoho jídel. Přidejte do něj dvě ingredience, jež ho obohatí a zvýrazní chuť.

Vývar je znám jako jedna z nejzdravějších polévek. Zahřeje, pomůže i při nemocech či únavě, dodá mnoho výživných látek. Navíc je jeho chuť mnohdy spojena s dětstvím, bezstarostností a pocitem bezpečí. Věděli jste ale, že jde vylepšit přidáním trochu nezvyklých surovin? Ty nejen zvýrazní jeho chuť, ale dodají mu i další množství prospěšných látek.

Dvě ingredience pro skvělý vývar

Každá rodina má na vývar svůj recept, ale základ je stejný: maso s kostí, zelenina a oblíbené koření. Tradiční verzi všichni milujeme, rozhodně ale stojí za to zkusit něco nového. Výsledný vývar urychluje metabolismus, zlepšuje trávení a působí protizánětlivě. Až jej budete příště vařit, přidejte do něj kousek zázvoru a celou skořici. Ano, víme, ty jsou spojeny spíše s koláčem nebo čajem, ale ujišťujeme vás, že v polévce budou velmi dobře fungovat.

Skořice má vlastnosti protizánětlivé a baktericidní. Zmírňuje nevolnost, působí při snižování krevního tlaku i cukru a podporuje činnost kardiovaskulárního systému. Také zlepšuje trávení a urychluje metabolismus, velmi ji tedy ocení lidé bojující s přebytečnými kilogramy.

Tato poctivá knedlíčková polévka vám připomene pravé dětství. Moje babička nedá dopustit na tuto přísadu

Zázvor pomáhá udržovat naše srdce zdravé, ulehčuje hubnutí a působí proti některým mikroorganismům. Má protizánětlivé vlastnosti, které jsou používány v tradiční i moderní medicíně. Může pomoci snížit otoky a působí i proti artritidě, zejména kolenního kloubu.

Obohacení vývaru zázvor nakrojený
Fotografie: Pixabay

Co by kromě zázvoru a skořice nemělo v supersilném vývaru chybět? Samozřejmě záleží na vašich chuťových preferencích. Bez nového koření, pepře a bobkových listů si to asi nedovedeme představit. Základem také je použít velké množství různých druhů zeleniny. Zajímavým doplňkem mohou být i játra.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů