Dort skvělý na oslavu, jak pro rodinu a příbuzné, tak i pro přátelé. Každému bude chutnat, arašídy ucítíte při každém skousnutí!
Je samozřejmé, že nemusíte používat nutně arašídy. Klidně použijte ořechy vlašské, pistáciové nebo madle. Volba je čistě na vás a fantazii se meze nekladou. Pokud ale máte vy, nebo někdo, kdo bude dort jíst, alergii na ořechy, můžete je vynechat úplně. Ničemu to vadit nebude. Dort je celý velmi lehký a vláčný, jako byste jedli obláček z nebe. V horkých letních dnech ho oceníte nejvíce, není totiž nijak těžký na žaludek. Tudíž po něm můžete jít klidně s přáteli do vody bez obav, že by vám bylo špatně.
Potřebné ingredience na přípravu těsta
- 80 gramů cukru
- 100 gramů arašídů
- 100 gramů sušenek
- 2 vejce
- 50 mililitrů oleje
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
Ingredience na přípravu krému
- 3 žloutky
- 2 balíčky vanilkového pudingu
- 5 polévkových lžic cukru
- 700 mililitrů mléka
- 100 gramů másla
- 300 mililitrů šlehačky
Postup přípravy celého dortu
Nejdříve začněte krémem, u něj je potřeba aby pořádně ztuhnul. Nejprve vyšlehejte šlehačku. Následně v hrnci zahřejte 500 mililitrů mléka, ve zbytku rozmíchejte puding, žloutky a cukr. Jakmile přivedete mléko do bodu varu, stáhněte ho z plotýnky. Za stálého míchání vlijte připravenou směs s pudinkem a míchejte, dokud nezhoustne. Pak nechte vychladnout a dejte do lednice.
Bílky si vyšlehejte s polovinou cukru. Tu druhou vyšlehejte se žloutky, olejem a práškem do pečiva. Rozdrťte si sušenky a taktéž je přidejte ke žloutkové směsi a vsypejte i arašídy. Bílkovou i žloutkovou směs spojte dohromady. Na plech položte pečící papír, těsto na něj vlijte a pečete 8-10 minut na 180°C.
Jakmile těsto vychladne, rozpůlte ho nožem, aby vám vznikly dva pláty těsta. Na první dejte pudinkový krém, překryjte ho druhou polovinou těsta a na ni přidejte vyšlehanou šlehačku. Můžete ho posypat čokoládovými kousky a nadrcenými arašídy. Dort nechte pár hodin ztuhnout v lednici. Pak už jej pouze nakrájejte a podávejte. Je skutečně jednoduchý, a hlavně i velmi chutný.
Napište komentář