Nakládaná rajčata na zimu ve sklenici: „Panebože, jsou tak chutné!“ Recept, na který jen tak nezapomenete

Připravte si chutná nakládaná rajčata na zimu, která vás díky jedinečné chuti nenechají spát. Recept je snadný a zvládne ho každý začátečník v kuchyni.  

Pokud si rádi připravujete na zimu rajčata ve sklenici, rozhodně neváhejte vyzkoušet tento jednoduchý recept. Právě díky jedinečnému postupu budete moci ochutnat tento pokrm tak, jako nikdy předtím. Nemusíte se však obávat – příprava je naprosto jednoduchá, tudíž jí zvládne každý začínající kuchař nebo kuchařka. Výsledkem si však pochutná naprosto celá vaše rodina. Nyní již na nic nečekejte a vrhněte se do toho, stačí držet se krok po kroku

Nakládaná rajčata ve sklenici

Tento recept vám opravdu nebude pouze ležet ve skříni. Je totiž natolik chutný, že si budete připravovat nakládaná rajčata na zimu každý rok. Jedná se přitom o velmi snadný postup, díky kterému bude zelenina ve výsledku nadmíru šťavnatá. Abyste získali co nejlepší výsledek, snažte se držet krok po kroku v níže uvedeném postupu – jen tak budou vaše rajčata správně naložena a získají tu nejlepší možnou chuť. K přípravě budete potřebovat následující ingredience:

  • 4 kilogramy rajčat
  • 2 ks cibule
  • 3 litry vody
  • 200 gramů cukru
  • 3 polévkové lžíce soli
  • 200 mililitrů octa
  • 2 stroužky česneku
  • Několik zrnek černého pepře

Postup pro přípravu:

  • Nejprve si připravte zavařovací sklenice a do každé z nich vložte 1 až 2 oloupané stroužky česneku, několik zrnek pepře a několik koleček cibule (tu samozřejmě nejprve musíte nakrájet).
  • Nyní rozkrojte rajčata na polovinu a vyplňte jimi každou sklenici do půlky – na vrch můžete dát ještě trošku cibule.
  • Dále si budete muset připravit nálev – jednoduše smíchejte vodu, sůl, cukr a ocet. Výslednou tekutinu následně vlijte do sklenice tak, abyste ji zcela naplnili. Poté můžete začít sklenice s rajčaty sterilizovat.
  • Připravte si větší hrnec a na jeho dno položte kuchyňskou utěrku. Následně do hrnce vložte také všechny sklenice s rajčaty a do hrnce nalijte takové množství vody, aby sahala po hrdle všech sklenic.
  • Poté sklenice zakryjte víčky a postavte hrnec na sporák na mírný oheň.
  • Doba sterilizace nyní závisí na objemu sklenic. U půllitrových kusů by to mělo být přibližně 10 minut, přičemž čím větší sklenici použijete, tím delší bude doba sterilizace.
  • Po sterilaci sklenice ještě pevně utáhněte a následně je otočte dnem vzhůru. Nakonec je zabalte do deky nebo silné utěrky a nechte přes noc vychladnout.
  • Po úplném vychladnutí sklenice uložte na tmavém a chladném místě (nejlépe ve sklepě nebo ve spíži). Nakládaná rajčata připravená podle tohoto receptu můžete skladovat až jeden rok.
  • A máte hotovo, dobrou chuť!

Jakmile budete mít rajčata dostatečně vychlazená, můžete je ihned začít ochutnávat. Berte však na vědomí, že je vhodné nechat je nějakou dobu odležet ve sklepě, aby mohli nasát veškeré další chutě z ostatních ingrediencí. Výsledkem pak získáte neodolatelnou chuť nakládaných rajčat, kterým neodolá naprosto žádný člen vaší rodiny. Tímto způsobem je nyní můžete připravovat naprosto každý rok.