Vychutnejte si dokonalou chuť lilků po celý rok s touto chytrou vychytávkou zavařovaček

Z lilků můžete připravit mnoho chutných pokrmů, není tedy divu, že je nejlepší mít dokonalou zásobu i na zimu, kdy si vlastní nemůžete vypěstovat.

Lilky můžete v kuchyni využít velice různorodě a rozhodně vám neuškodí si udělat jejich zásobu i na zimu. Mnoho lidí se je ve většině případů rozhodne spíše klasicky zamrazit, daleko lepší je ovšem zapéct je do zavařovacích sklenic. Jednak vám nebudou zabírat místo v mrazáku, do kterého následně můžete dát jiné věci a jednak jsou s touto metodou daleko chutnější. Pak už je jen vytáhnete a budete si moci užívat jejich úžasnou uleželou chuť, kterou za tu dobu nabraly.

Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:

  • Lilek – 5 000 g
  • Mořská sůl – dle chuti
  • Rostlinný olej – 4 lžíce

Nachystejte si dostatečně velký plech a vyložte ho nejlépe pečicím papírem. Naskládejte na něj lilky jeden po druhém, dochuťte je mořskou solí a přikryjte je buďto jiným plechem a nebo potravinářskou fólií. Nechejte je na patnáct minut odležet a poté je důkladně omyjte pod proudem studené vody.

Jakmile budete hotovi, tak dejte lilky do cedníku či síta a vyčkejte chvíli, než okapou. Poté je nakrájejte nadrobno a smíchejte je s další mořskou solí a lžicí rostlinného oleje. Zavařovací sklenice důkladně umyjte a dejte je do rozehřáté trouby na deset minut, aby se sterilovaly. Následně je z trouby vytáhněte a začněte do nich nandávat nakrájené lilky.

Fotografie: Unsplash

Vždy je přitlačte stěrkou, abyste z nich dostali veškerý vzduch a ihned nato je zalijte rostlinným olejem. Důkladně všechny sklenice uzavřete a vložte je na deset minut do trouby, kterou jste předtím předehřáli na 180 stupňů, aby se mohly zapéct. Poté troubu vypněte, neotevírejte ji ovšem. Nechejte v ní sklenice s lilky, dokud nevychladnou. Poté je vyjměte ven a skladujte je na chladném a temném místě.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]