Vynikající dort zvaný Blizzard vás dostane svou chutí

Chystáte oslavu pro svého blízkého rodinného přítele, nebo snad pro člena rodiny? Pak se nechte inspirovat tímto receptem a upečte pro oslavence vynikající dort s poetickým názvem „Blizzard“. Jeho příprava není nijak zvlášť složitá. Z výsledné chuti budete velice nadšení nejen vy, ale i všichni přítomní hosté. Pusťte se do práce!

Recept na dort „Blizzard“

K zhotovení dortu si obstarejte tyto ingredience:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 4 lžíce moučkového cukru do těsta
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 650 gramů smetany ke šlehání
  • 2 až 3 lžíce moučkového cukru do krému
  • 5 gramů vanilkového cukru
  • Kokosové vločky na ozdobu

Jak postupovat při přípravě dortu „Blizzard“

U vajec si nejprve oddělte žloutky od bílků. Z těch vyšlehejte tuhý sníh spolu se špetkou soli. Poté přidejte do směsi dvě lžíce moučkového cukru a míchejte, dokud suroviny dokonale nepropojíte. V další fázi si vymíchejte vaječné žloutky s cukrem (2 lžíce) do pěny a směs vlijte k bílkovému sněhu. Postupně přidejte také zakysanou smetanu, prosetou polohrubou mouku, prášek do pečiva a vypracujte metličkou hladké polotekuté těsto.

K ruce si vezměte formu na dort o průměru 18 centimetrů, vymažte ji olejem, nebo vystelte pečícím papírem a do ní vlijte vypracované těsto. Rovnoměrně jej rozprostřete a dejte péct do trouby na 35 až 40 minut při 180 stupních Celsia. Upečený korpus vyjměte z trouby a nechte vychladnout. 

Příprava smetanové náplně a kompletace dortu

V míse si vyšlehejte asi 400 gramů smetany ke šlehání. Poté přisypte i moučkový cukr a vanilkový cukr. Vytvořte hustý homogenní krém. Vychladlý korpus rozřízněte na půl a na spodní plát navrstvěte dostatečné množství smetanové náplně.

Poté přiklopte druhou částí korpusu a zbylý krém rozprostřete po celém povrchu dortu. Na vrch ještě nasypte pro ozdobu kokosové vločky. Před podáváním je vhodné dát dort do lednice přes noc, aby krém dobře ztuhnul a korpus skvěle zvláčnil. 

Servírování dortu „Blizzard“

Ztuhlý dort pokrájejte na rovnoměrně velké porce a podávejte s šálkem dobré kávy, kakaa, nebo čaje. Do smetany je možné přidat i rozpuštěnou čokoládu, tím získáte lahodný čokoládový krém. Místo kokosových vloček pak můžete udělat vrchní posyp mletými vlašskými, nebo lískovými oříšky.

Kdo má rád čerstvé ovoce, jako například jahody, banány, nebo borůvky, může je také přidat do smetanového krému. Tím celý zákusek ještě více vylepšíte. Přejeme vám dobrou chuť!

Tipy na lahodné krémové náplně do dortu

Krém můžete vytvořit i vanilkový z pudinku. Je velice jednoduchý. Uvaříte si klasický vanilkový pudink, necháte jej následně vychladnout a pak do něj vmixujete změklé máslo. Podobným způsobem lze vytvořit i náplň jahodovou, nebo banánovou.

Vždy postačí změnit příchuť pudinku. Samozřejmě můžete zakoupit i prášek k zhotovení krému. Zpravidla jej postačí rozmixovat ve smetaně, nebo mléku. 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]