Snídaně je základ dne a pokud ji budete odbývat, budete mít méně energie. Když si uděláte doma tyto croissanty, jistě už na snídani jen tak nezapomenete.
I když každý člověk není kuchař od narození, tak každá osoba má v životě možnost se naučit hodně věcí. Jestliže byste si rádi dopřáli něco dobrého na snídani a nechce se vám chodit každé ráno do obchodu / pekárny nebo to pro vás ani není možné, zkuste si doma udělat třeba tyto nadýchané croissanty. Jejich velikou výhodou je to, že je můžete jíst naslano i nasladko.
Suroviny, které budete potřebovat
Než se doma pustíte do pečení, nachystejte si nejprve tyto suroviny:
- 200 ml teplé mléko
- 100 ml vody
- 100 ml oleje
- 1 PL cukr
- 1 ČL sůl
- 1 balení sušené droždí
- 4,5 hrnku mouky
- 50 ml oleje
- 1 vejce
Náplň:
- sýr, tvaroh nebo rozpuštěná čokoláda
Pusťte se do přípravy croissantů
- Základem každého pečiva je správně vypracované a kvalitní těsto. Připravte si tedy hlubší mísu, v níž si budete těsto připravovat. Do ní poté dejte droždí, cukr a teplé mléko. Všechny tyto ingredience musíte v míse pořádně zamíchat, aby se hezky spojily dohromady.
- Následně k této směsi přidejte 1 / 2 hrnku oleje, sůl, a nakonec i mouku. I při přidávání surovin je potřeba směs neustále míchat, aby se ingredience hezky spojily. Snažte se ze surovin vypracovat jemné těsto, které se ale nesmí lepit k prstům, aby s ním šlo dobře manipulovat. Pokud by neustále hodně lepilo, přidejte trochu mouky.
- Po uhnětení těsta si můžete připravit velkou podložku nebo volnou pracovní desku a váleček. Těsto vyválejte trochu, aby bylo stále silné.
- Poté jej rozdělte na 10 stejně velkých kousků. Z každého dílku vypracujte kuličku a položte ji pod čistou utěrku. Zde je nechte 10 minut odpočinout. Následně každou kuličku trochu promačkejte mezi prsty.
- Nyní si každou kuličku vyválejte hodně natenko a snažte se, aby vyválená kulička byla poté co největší placka.
- Na tuto placku následně naneste 100 ml rozpuštěného másla s 50 ml oleje a potřete každé vyválené těsto.
- Croissanty lze nyní naplnit tvarohem a také čokoládou. Hned poté se pusťte do tvarování pečiva. Vezměte si k práci vidličku, protože ta vám pomůže vytvořit tvar croissantů. Těsto nabírejte z každé strany a snažte se, aby vám vznikl croissant jako na obrázku níže.
- Protože už máte croissanty naplněné i vytvarované, můžete si předehřát troubu na 190 °C a croissanty přesunout na plech vystlaný pečícím papírem.
- Ještě před pečením croissanty potřete rozšlehaným vejcem, díky čemuž bude pečivo krásně lesklé. Až bude v troubě požadovaná teplota, dejte plech s croissanty dovnitř a pečte po dobu 25 až 30 minut.
Napište komentář