Listové těsto miluje mnoho lidí a není se čemu divit, je totiž velice všestranné a chutné. A ještě chutnější bude, když si jej sami vyrobíte doma, je to více než snadné.
Máte rádi výrobky z listového těsta? Kdo by také ne, využijete jej jak na sladké v podobě závinů, štrúdlů či taštiček, tak také na slané pokrmů, kterých je tedy podstatně více. Můžete do něj zapéct maso, zeleninu, sýry a kdo by neznal všude oblíbené pizza šneky? Mimochodem, provizorní pizzu z něj zvládnete také udělat. A když už z něj člověk vše peče sám, tak proč si místo kupování listové těsto raději neudělat doma?
Ingredience a postup výroby listového těsta
Budete potřebovat:
- Asi šest set gramů mouky
- Dvě stě gramů másla nebo margarínu, volba je na vás
- Okolo tří set mililitrů studené vody
- Jedno vejce
- Jednu lžičku 9% octa
- Špetku soli
- Větší mísu
- Metličku
- Vál
- Váleček
- Sáček
Tento recept je výhodný v tom, že z většiny těch, co na internetu najdete, patří mezi nejjednodušší. To se ovšem nevylučuje s jeho kvalitou, jelikož při dodržování postupu budete vždy úspěšní a těsto bude prostě delikatesní. Začněte tím, že si do mísy napustíte okolo jíž zmíněných tří set mililitrů holé studené vody. Přidejte do ní špetku soli, lžičku octa, jedno vejce a to všechno dohromady promíchejte metličkou.
Vydržet to, dokud se všechny suroviny dohromady nespojí a nevytvoří se jednolitá konzistence, která už bude nějak vypadat. Jakmile to budete mít, můžete začít po částech vsypávat mouku. Mezitím, co ji budete dovnitř postupně sypat, dbejte na stálé míchání metličkou. Zabráníte tak vzniku hrudek a jiných nežádoucích částic v těstě.
Těsto můžete využít skoro na cokoliv
U mouky si dávejte pozor na to, kolik jí dovnitř vsypete. Je jí zapotřebí cca 550 až 600 gramů, proto nikdy nevíte na jistotu, zda už jí není moc. Raději tedy míchejte opatrně, aby těsto zbytečně příliš neztuhlo. Nyní vzniklé těsto rozdělte na dvě podobné části a ty dejte na vál, na kterém je rozválíte válečkem na co nejtenčí vrstvu. Obě části namažte změklým máslem či margarínem.
Pozor! Pokud používáte margarín, dbejte na to, aby byl kvalitní a tučný. Nyní jednu část těsta přeložte přes druhou a srolujte je do tvaru šneka. Společně je vložte do sáčku a nechejte na patnáct minut v mrazáku.
Těsto po vytáhnutí můžete rozválet a dělat si s ním, co se vám jen zlíbí. Ať už to tedy budou plněné rohlíčky, pizza šneci, koláčky či sušenky, rozhodně to bude stát za to. Domácí je prostě vždycky lepší než kupované, tak dobrou chuť!