Využijte česnek jednoduše: recepty na pesta, která budete milovat

Česnek je v kulinářském světě velmi oblíbený. Mnoho jídel se bez něj neobejde, jako například proslulá tradiční česnečka, s bramborami a majoránkou. Kromě toho, že je velmi chutný a aromatický, oplývá i blahodárnými účinky pro náš organismus. Některými lidovými léčiteli je považován za přírodní antibiotikum, které dokáže vyléčit kdejaké neduhy. Abyste měli zásob česneku k vaření více než dost, připravili jsme si pro vás několik skvělých receptů na česneková pesta, která využijete zcela jistě do pomazánek, omáček, polévek, nebo třeba k přípravě marinád na různí druhy mas.

Recept číslo 1: Česnekové pesto s citronovou šťávou

K tomuto pestu budete potřebovat:

  • 250 gramů česneku
  • lžičku soli
  • 30 mililitrů olivového oleje
  • lžíci citronové šťávy

Jak připravit česnekové pesto s citronovou šťávou

Nejprve si oloupejte stroužky česneku, vložte je do mixéru a zakápněte citronovou šťávou, olivovým olejem a dochuťte solí. Umixujte homogenní hladkou pastu, kterou přemístěte do čistých a suchých sklenic, zavíčkujte a skladujte v lednici. Tato kombinace se perfektně hodí na těstoviny.

Recept číslo 2: Česnekové pesto s čerstvým kopem

Milovníci kopru zajásají. K této variantě si připravte: 250 gramů česneku, lžičku soli, lžíci jablečného octa, 30 mililitrů slunečnicového oleje a 2 snítky čerstvého kopru.

Jak připravit česnekové pesto s čerstvým koprem

Pomocí mixéru umixujte oloupané stroužky česneku, abyste docílili jemného pyré. Pak přidejte najemno nasekaný čerstvý kopr, lžíci jablečného octa, slunečnicový olej a všechny ingredience dobře promíchejte. Opět uchovávejte ve sklenicích a v chladu uvnitř lednice.

Recept číslo 3: Česnekové pesto s vůní bazalky

Tato kombinace je přímo dokonalá a hodí se k přípravě italských pokrmů. Potřebovat budete: několik stroužků česneku, šálek piniových oříšků, 8 velkých lžic extra panenského olivového oleje, čtyři šálky čerstvých bazalkových lístků, půl šálku strouhaného parmazánu a lžičku soli na dochucení.

Jak připravit česnekové pesto s vůní bazalky?

Oloupané stroužky česneku v mixéru umixujte spolu s bazalkovými lístky, piniovými oříšky, parmazánem a olivovým olejem na jemnou pastu. Na závěr pesto ochuťte dle potřeby solí. Tato dokonalá směs se hodí na špagety, nebo třeba k potírání rozpečených bagetek.

Netradiční tipy na závěr

Klasické česnekové pesto s piniovými oříšky, parmazánem a olivovým olejem můžete doplnit i o oblíbené bylinky. Bazalku lze nahradit například čerstvou meduňkou, která dodá pestu s česnekem velice zajímavou chuť. Přidat ale můžete například i rozmarýn, pažitku, koriandr, nebo čerstvou petrželku. Tyto kombinace výborně doplní grilovací marinády na masa. Fantazii a chutím se meze nekladou. Kombinovat můžete v pestu jak různé druhy bylin, tak i zeleniny.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]