Vzala jsem litr mléka, obyčejný tvaroh, jedno vejce a vyrobila jsem fantastický domácí sýr

Sýr je návykový! Lahodný strouhaný a rozpuštěný na horkých těstovinách nebo pizze nebo i jen tak nakrájený a doplněný o čerstvou či nakládanou zeleninu. A když je to navíc domácí sýr, pak vás ještě navíc bude hřát pocit z dobře vykonané práce a také z toho, že víte, co jíte.

Nejlepší testeři domácího sýra jsou děti. Pokud je máte doma, nejenže je můžete do práce bez obav zapojit, ale jako ochutnávači vám jistě potvrdí, že vaše dílo je chutnější, než konkurenční produkty z obchodu. Tak si zajděte nakoupit základní suroviny, vyhrňte si rukávy a pusťte se do díla!

Na domácí tvrdý sýr budete potřebovat následující suroviny:

  • mléko – 1 litr
  • tvaroh – 1 kilogram
  • sůl – 1,5 lžičky (případně podle chuti)
  • jedlá soda – 0,5 čajové lžičky
  • vajíčko – 1 ks

Návod na přípravu:

Připravte si hrnec se silnějším dnem a nalijte do něho mléko s vysokým obsahem tuku. Pokud máte přístup k čerstvému mléku z farmy přímo od krav, pak vězte, že z něho získáte ten nejlepší možný výsledek.

Mléko v hrnci přiveďte k varu, přidejte k němu tvaroh (platí u něho totéž co v případě mléka) promíchejte a znovu přiveďte k varu a nechte vřít asi tři minuty. Tím se začne oddělovat syrovátka, kterou sceďte a odložte stranou (můžete ji vylít, ale také použít na další výrobu).

Pevnou část vraťte zpět do hrnce a zahřívejte na střední teplotu. Přidejte k tavenině sůl, jedlou sodu a slepičí vajíčko. Zahřívejte, dokud hmota nezíská viskózní charakter, což bude trvat kolem pěti až šesti minut.

Připravte si skleněnou misku a přemístěte do ní hmotu z hrnce. Zakryjte misku přilnavou potravinářskou fólií, abyste zamezili přístupu vzduchu a sýr nezvětral. Nechte úplně vychladnout a ztuhnout.

Pak už stačí tuhou hmotu jenom vyklopit z misky a nakrájet na tenké plátky, případně nastrouhat či zpracovat jakkoliv jinak, jak jste zvyklí.

Pokud chcete, můžete do taveniny v hrnci přidat i koření, jako je různobarevný pepř, chilli nebo třeba různé druhy zelených bylinek. Vytvoříte tím neopakovatelné sýrařské dílo.

Přejeme vám při výrobě sýra spoustu zábavy a hlavně dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]