Vzpomínky na dětství i u vás doma: Chléb ve vajíčku nikdy nezklame

Hledáte tip na rychlou snídani, svačinu, nebo snad večeři? Pak se nechte inspirovat tímto snadným receptem na chléb ve vajíčku. Mnoho lidí jej má spojený především s dětstvím. Pokrm je to rovněž velice levný, obsahuje totiž jen pár základních ingrediencí. Přidanou hodnotou je i to, že zužitkujete starý tvrdší chléb a nemusíte ho tím pádem vyhazovat. Tento pokrm zvládne připravit i začátečník. Není to totiž žádná věda. Jak na to?

Co budete potřebovat?

Než se pustíte do práce, připravte si tyto suroviny:

  • starší chléb nakrájený po krajících
  • vejce podle množství chleba
  • sůl a pepř na dochucení
  • olej

Jak postupovat při přípravě chlebu ve vajíčku?

Do hlubší mísy si rozklepněte vejce, ochuťte solí a pepřem a rozšlehejte vidličkou. Připravené krajíce chleba pak do rozšlehaných vajíček namáčejte a vkládejte do pánve s rozpáleným olejem. Smažte z obou stran dozlatova. Opečený chléb pak vyjměte a osušte kuchyňskými utěrkami, které pomohou zbavit se přebytečného tuku. Podávat chléb můžete jak samotný, tak například s kečupem, hořčicí, jarní cibulkou, nebo pomazaný oblíbenou, nejlépe pikantní pomazánkou. Výborně se hodí k chlebu ve vejcích i nakládané okurky, cibulky, nebo papriky. Jíst se dá i studený.

Varianta s vejcem uprostřed

Pokud neholdujete chlebu ve vejcích, pak máme ještě jeden skvělý tip, jak si udělat rychlou snídani, nebo večeři. Ingredience jsou stejné jako v předchozím receptu, liší se pouze postup. Jednotlivé chlebové krajíce vydlabejte uprostřed, ne ale úplně. Trochu střídky v chlebu nechejte po obvodu. Vydlabaný chléb nevyhazujte, ještě přijde vhod. Rozpalte si na pánvi olej a vkládejte vydlabané krajíce. Připravte si k ruce jedno vejce a rozklepněte ho přímo do pánvičky, respektive do vydlabaného místa v chlebu. Vejce pak osolte a opepřete a nechte smažit spolu s chlebem. Po asi dvou až třech minutách otočte chléb na druhou stranu, aby se důkladně propekl a vejce se uprostřed zatáhlo. Ideální je, když žloutek zůstane tekutý. Do něj pak můžete namáčet vydlabanou střídku. Je to také opravdová pochoutka.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]