Zapečená cuketa je hitem. Nechybí maso, sýr, rajčata a smetana

Už vás nebaví ani polévka, ani smažená verze? Zapečená cuketa je receptem který vám ukáže, že se dá tato sezonní zelenina zpracovat i jinak. A to velmi zajímavě. To zjistíte ž při přípravě, která je velmi jednoduchá. Zapomínat nelze ani na skvělou chuť, která vás také stoprocentně ohromí. Tak konec řeší a pojďme na to.

Jaké ingredience budou třeba?

Aby se zapečená cuketa povedla, je třeba mít správné ingredience. Jaké to jsou a bez čeho se stoprocentně neobejdete? Soupis je sice větší, ale když ho dodržíte, budete odměněni velmi zajímavou chutí. Nachystejte si:

  • 500 g mletého masa
  • 3 cukety
  • 450 g rajčat
  • 1 cibuli
  • 200 g sýra
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 vejce
  • 200 g smetany
  • 10 g másla
  • 20 ml oleje
  • Sůl a pepř na dochucení

Začínáme cibulí a masem

Stejně jako u řady jiných receptů, i tady se začíná cibulí. Základem je cibuli oloupat, nakrájet ji na jemno a potom ji vložit spolu s olejem na pánev. Jakmile začne hnědnout, můžete přidat mleté maso, které budete postupně restovat. Jde o stejný postup jako u boloňské omáčky. Když je maso orestované a hotové, můžete do něho přidat i rajčatový protlak. Nehte prohřát a můžete dát stranou.

Pokračujeme přípravou cuket

Jde o zapečené cukety a tak je třeba myslet i na surovinu hlavní. Cukety oloupejte a následně je nastrouhejte. Dejte je do cedníku a snažte se z nich vymáčknout veškerou přebytečnou vodu. Připravte se na to, že jí vyteče opravdu hodně. Když jsou cukety bez vody, dejte je do mísy a přidejte do nich sůl a pepř podle chuti.

Dále vezměte druhou misku, do které dejte obě vejce a také smetanu. Vše důkladně promíchejte až vznikne něco jako bešamel. Jedná se o speciální vrstvu, které vašemu receptu zajistí zajímavou krémovost a také vláčnost. A skvělou chuť.

Vše do pekáče

Nyní jdeme na finální fázi receptu. Ta je spojena s tím, že vše vložíte do pekáče. Jako první přichází na řadu masová směs, kterou dejte na dno. Následně na maso položíte vrstvu osolených a opepřených cuket. Dále následuje smetanová vrstva. Tedy něco jako bešamel. Ten uhlaďte do roviny a na něj už můžete umístit na silnější plátky nakrájená rajčata. Posypte strouhaným sýrem a pekáč je připraven k tomu, abyste ho vložili do trouby.

Pečení není nijak složité. Teplota by měla být klasických 180 stupňů Celsia. Pečte odkryté po dobu 30 – 45 minut, podle celkové výšky vašeho pekáče. Zapečená cuketa je hotová ve chvíli, kdy je sýr lehce hnědý a vytvoří zajímavou krustu. Nyní můžete nakrájet, položit na talíř a ochutnat. Lahoda, že ano?

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]