Tyto zapečené brambory s mletým masem, sýrem a rajčatovou omáčkou si zamilujete na první kousnutí. Manžel mě prosí na kolenou, abych je dělala aspoň 3x týdně

Milovníci masa by se měli mít na pozoru, tento pokrm je totiž přesně dle jejich gusta. Mleté maso v kombinaci s brambory a rajčaty si prostě zamilujete. 

Máte chuť na něco pořádného s masem? Nebo čekáte návštěvu a nevíte, co byste jim mohli v rychlosti nabídnout? Tento pokrm má hned několik výhod. Jedna je, že při jeho přípravě skoro nic nezašpiníte. Druhá, že je celkem rychle hotový a ani se moc nenadřete, zvládne ho prakticky každý. Tak co, jdete do toho?

Ingredience a postup přípravy pokrmu

Budete potřebovat:

  • Tři střední rajčata
  • Šest set gramů brambor
  • Jednu střední cibuli (je jen na vás, jestli zvolíte obyčejnou či červenou)
  • Pět set padesát gramů vepřového mletého masa
  • Sto dvacet gramů sýru dle vašich preferencí
  • Půl lžičky soli
  • Jednu lžičku mleté papriky
  • Dva až tři stroužky česneku
  • Půl lžičky italských bylinek
  • Mletý černý pepř na dochucení
  • Mixér
  • Mísu
  • Nůž
  • Zapékací mísu

Nejprve začněte přípravou cibule a česneku. Oboje začněte loupat a následně nakrájejte na menší kousky. Přichystejte si mixér, do kterého nakrájený česnek spolu s cibulí vhodíte a rozmixujete na drobné částečky. Přichystejte si větší mísu a vložte do ní mleté maso. Zároveň přidejte i nyní již rozmixovanou cibuli s česnekem, papriku, italské bylinky, sůl a pepř.

Není na tom nic těžkého

Jakmile budete mít všechny ingredience v míse, můžete začít maso ručně hníst, dokud se všechno do sebe nespojí. Jakmile to budete mít začněte z masa tvarovat karbanátky. Snažte se při tom, aby měly podobný tvar i velikost. Jakmile to budete mít, můžete se vrhnout na brambory. Omyjte je pod studenou vodou a oloupejte s pomocí škrabky.

Následně je nakrájejte na jeden centimetr silné plátky. Opět se snažte zachovat podobný tvar i velikost. Následně si vezměte zapékací mísu ve tvaru kruhu a postupně vkládejte karbanátky a bramborové plátky. Jakmile to budete mít, vezměte si rajčata, nakrájejte je na několik kousků a rozmixujte na pyré. Se směsí poté karbanátky a brambory polijte.

Troubu si předehřejte na 180 stupňů a zapékací mísu do ní vložte na cca 40 minut. Pár minut před koncem mísu vytáhněte a nastrouhejte si sýr. Obsah v míse jím zasypejte a nechejte vše dodělat v troubě, sýr se krásně rozteče a celý pokrm bude vypadat a chutnat ještě lépe. Nyní máte hotovo, podávat můžete například se zeleninovým salátem a nebo jenom tak. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]