Pokud patříte mezi milovníky různých pokrmy ze zelí a zelných placek, ale nechce se Vám trávit příliš času u plotny, máme pro Vás dobrou zprávu.
Zelí, mrkev a brambory. Tyto tři suroviny vám postačí, abyste si připravili chutný a vydatný zapečený zeleninový pokrm připravený trochu jinak, než jej obvykle připravujete. Podle staré receptury se tento druh pokrmu pekl v podobě malých bochánků, naplněných kysaným zelím a dozlatova oškvařenou slaninou nebo škvarky. Dnes se nám ale většinou nechce v kuchyni trávit příliš mnoho času a čekat, než nám vykyne těsto a bochánky se naplní a upečou. Proto pro vás máme zjednodušenou obdobu tohoto jídla, kde si můžete dle libosti obměňovat suroviny, ale výsledek bude vždy chutný.
Zelňák na plechu
Vydatný a chutný zapečený zeleninový pokrm je zdravou přílohou, který lze podávat k různým příležitostem a také ke svačinám. K tomuto receptu můžete přidat i další zeleninu, podle vaší fantazie a chuti. K přípravě budete potřebovat následující ingredience:
- polovina hlávky zelí;
- brambory 3 ks;
- mrkev 2 ks;
- vejce 2 ks;
- strouhanka 100 g;
- sůl, pepř, muškátový oříšek, majoránka a další koření, dle vaší chuti;
- rostlinný olej, 50 g.
Postup přípravy receptu
Zeleninu si očistěte a omyjte. Brambory a mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Zelí si rozdělte na dvě poloviny.
Jednu polovinu nakrájejte najemno a na krátké kousky, nebo jej případně můžete nastrouhat na nejhrubším struhadle. Druhou část zelí rozmixujte v mixéru.
Vezměte si větší mísu, do které vložíte veškerou připravenou zeleninu a společně ji pořádně promíchejte. Poté si vezměte vajíčka a ušlehejte je mixérem do hladka. Neoddělujte bílky od žloutků, ale použijte je celá. Vaječnou směs nalejte na zeleninu a opět důkladně promíchejte.
Celou směs zasypejte připravenou strouhankou, dochuťte solí a pepřem, přidejte strouhaný muškátový oříšek a další koření. Můžete přidat také aromatické bylinky podle vaší chuti. Nakonec přilejte olej, ideálně olivový a vzniklou směs dobře promíchejte.
Vezměte si zapékací mísu a troubu nechte rozehřát na 200 stupňů Celsia. Připravenou zeleninovou směs do zapékací mísy rozprostřete do rovnoměrné vrstvy a pečte ve vyhřáté troubě okolo 20 až 30 minut. Podávejte pokrm nakrájený na větší kostky nebo na obdélníčky. Přejeme vám dobrou chuť!