Vezměte 1 sklenici kefíru a 1 hlávku zelí: Zadělejte z nich řídké těsto a udělejte si suprové slané lívanečky, po kterých nepřiberete ani deka

Máte už dost míchaných vajíček a volských ok ke snídani? Nahraďte je něčím stejně snadným, avšak neokoukaným, lahodným a zdravým. Perfektní omelety s kefírem a zelím vás dostanou do kolen.

Z těch nejdostupnějších surovin můžete za pár minut připravit chutnou a zdravou snídani. Kefírové omelety se zelím jsou lepší, než byste možná čekali. Připravte se proto, že se čerstvé hlávky zelí budou ve vašem nákupu objevovat mnohem častěji než dřív. To je ale jenom dobře, protože jsou velmi prospěšné pro vaše zdraví. A ta chuť je jedinečná.

Na přípravu snídaně si zajistěte tyto ingredience:

  • 200 ml kefíru
  • 150 g čerstvého bílého zelí
  • 1 vajíčko
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1/3 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • čerstvé bylinky na posypání dle vaší chuti

Zadělejte řídké těsto…

Do hluboké misky vyklepněte slepičí vajíčko a rozšlehejte ho metličkou. Přilijte k němu kefír, přidejte prášek do pečiva a znovu vše důkladně prošlehejte tak, aby se suroviny propojily do jednolité konzistence. Nakonec přidejte špetku soli a čtyři polévkové lžíce hladké mouky na zahuštění. Důkladně směs zamíchejte a vytvořte řidší těstíčko.

… a nakrouhejte zelí

Nyní obraťte svou pozornost k zelí. Rozdělte hlávku na čtvrtiny a jednu z nich rozkrájejte ostrým nožem na tenké nudličky. Pokud by byly příliš dlouhé, rozkrojte je na kratší vlákna tak, aby se s nimi snáze pracovalo.

Nakrouhané zelí vložte do misky či hlubokého talíře, posypejte ho rovnoměrně jednou čajovou lžičkou soli a rukama ho trochu prohněťte a promačkejte. Tím se ze zelí uvolní přebytečná šťáva, která by mohla jinak narušovat strukturu těsta. Veškerou šťávu ze zelí vymačkejte buďto ručně, anebo jej vložte do čisté utěrky a vyždímejte.

Smíchejte a osmažte

Zelí, které jste zbavili šťávy, přihoďte do misky s těstem a promíchejte. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje. Když je horká, odebírejte lžící kousky těsta a rozmístěte je po ploše pánve a trochu je splácněte. Na mírném ohni placičky smažte po obou stranách dozlatova.

Po dosmažení je vytáhněte z pánve a nechte okapat od přebytečného oleje na talíři vyloženém papírovými utěrkami. Ještě čerstvé a teplé omeletky servírujte s kopečkem zakysané smetany či jiné oblíbené omáčky a posypané čerstvě nasekanou pažitkou, koprem nebo petrželkou či jinou zelenou bylinkou, kterou máte rádi.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]