Salátová sezóna začíná na jaře, kdy začnou dozrávat první saláty. Vyzkoušejte ten z bílého zelí, který je plný vitamínů a je tak vydatný, že ho můžete servírovat i k večeři.
Salátů existuje bezpočet variant. Je to oblíbené jídlo, zvlášť pro milovníky zeleniny. Můžete si připravit jen lehký letní salát jako přílohu k hlavnímu chodu. Tento zelný salát je však těžší a vydatný. Spolu se sýrem a zakysanou smetanou jej můžete připravit i jako vydatnou večeři nebo svačinu. Kromě toho je díky bílému zelí plný vitamínů, ale ocení jej i ti, kteří čistě zeleninové saláty nemusí.
Ingredience na zelný salát
- 250 g bílého zelí
- mletý černý pepř
- 100 g sýra čedar
- ⅓ lžičky soli
- 4 vejce
- 15 g kopru
- 150 g sterilovaného hrášku
- 100 g zakysané smetany
Postup přípravy zelného salátu
Nejprve si nakrájejte nebo nastrouhejte bílé zelí nadrobno a vložte jej do větší misky. Vajíčka dejte uvařit natvrdo. Poté je zchlaďte ve studené vodě a oloupejte. Do salátu je nastrouhejte na hrubém struhadle nebo z nich udělejte kostičky pomocí kráječe na vajíčka. Kopr nasekejte na co nejjemnější kousky a přidejte ro misky.
Na jemném struhadle postrouhejte čedar nebo jiný váš oblíbený tvrdý sýr. Z hrášku slijte tekutinu a vše přidejte do společně misky. Všechny ingredience teď důkladně promíchejte a vše osolte a opepřete dle chuti. Přidejte zakysanou smetanu a vše opět důkladně promíchejte. Salát můžete dát vychladit do lednice, ale nejspíše to nestihnete, protože vám zmizí pod rukama.
Servírovat jej můžete s opečenými bagetkami
Do salátu můžete ještě přidat i nakrájená rajčata a sterilované okurky. Připravíte i tak opravdovou vitamínovou bombu plnou vlákniny, která navíc báječně chutná a bohatě zasytí. Salát můžete podávat jen tak nebo k němu servírujte pečené bagetky s bylinkovým máslem. Dobrou chuť.
Napište komentář