Lahodný zelný salát se sýrem a zakysanou smetanou. Recept zná málokdo, dohledali jsme 100letý poklad české kuchyně

příprava zelného salátu

Salátová sezóna začíná na jaře, kdy začnou dozrávat první saláty. Vyzkoušejte ten z bílého zelí, který je plný vitamínů a je tak vydatný, že ho můžete servírovat i k večeři.

Salátů existuje bezpočet variant. Je to oblíbené jídlo, zvlášť pro milovníky zeleniny. Můžete si připravit jen lehký letní salát jako přílohu k hlavnímu chodu. Tento zelný salát je však těžší a vydatný. Spolu se sýrem a zakysanou smetanou jej můžete připravit i jako vydatnou večeři nebo svačinu. Kromě toho je díky bílému zelí plný vitamínů, ale ocení jej i ti, kteří čistě zeleninové saláty nemusí.

Ingredience na zelný salát

  • 250 g bílého zelí
  • mletý černý pepř
  • 100 g sýra čedar
  • ⅓ lžičky soli
  • 4 vejce
  • 15 g kopru
  • 150 g sterilovaného hrášku
  • 100 g zakysané smetany

Postup přípravy zelného salátu

Nejprve si nakrájejte nebo nastrouhejte bílé zelí nadrobno a vložte jej do větší misky. Vajíčka dejte uvařit natvrdo. Poté je zchlaďte ve studené vodě a oloupejte. Do salátu je nastrouhejte na hrubém struhadle nebo z nich udělejte kostičky pomocí kráječe na vajíčka. Kopr nasekejte na co nejjemnější kousky a přidejte ro misky.

přidávání smetany do salátu

Na jemném struhadle postrouhejte čedar nebo jiný váš oblíbený tvrdý sýr. Z hrášku slijte tekutinu a vše přidejte do společně misky. Všechny ingredience teď důkladně promíchejte a vše osolte a opepřete dle chuti. Přidejte zakysanou smetanu a vše opět důkladně promíchejte. Salát můžete dát vychladit do lednice, ale nejspíše to nestihnete, protože vám zmizí pod rukama.

přidávání kopru do salátu

Servírovat jej můžete s opečenými bagetkami

Do salátu můžete ještě přidat i nakrájená rajčata a sterilované okurky. Připravíte i tak opravdovou vitamínovou bombu plnou vlákniny, která navíc báječně chutná a bohatě zasytí. Salát můžete podávat jen tak nebo k němu servírujte pečené bagetky s bylinkovým máslem. Dobrou chuť.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*