Zkuste lahodný dort s ovocem. Zvládnete ho bez želatiny

Ovoce je při pečení velmi častou a velmi populární surovinou. Na jeden takový dort s ovocem se podíváme společně. Zaujme vás nejenom vzhledem a chutí, ale i tím, že na rozdíl od řady jiných receptů zde není nutné používat želatinu.

Nachystejte ingredience

Když dort na plechu rozříznete, tak uvidíte jeho jednotlivé vrstvy. Proto i v seznamu ingrediencí půjdeme krok za krokem. A začneme těmi, které jsou potřeba na těsto.

  • 200 g mouky
  • 130 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 8 g vanilkového cukru

Další vrstvou, kterou tento dort s ovocem má, je vrstva smetanová. Aby se vám povedla jak chuťově, tak i pokud jde o konzistenci, je třeba mít po ruce:

  • 400 g zakysané smetany
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 3 vejce
  • 130 g cukru
  • 1 špetku soli
  • 8 g vanilkového cukru

Když máte i tyto suroviny, budete potřebovat poslední věc. A tím je ovoce. Zde vám necháme volnou ruku jak v tom, jaký druh zvolíte, tak i v tom, zda se bude jednat o ovoce čerstvé, nebo se bude jednat o ovoce kompotované.

Připravte si těsto

Čím jiným začít, než těstem. To je celkem jednoduché, jelikož základem je smíchání všech sypkých ingrediencí dohromady. Následně přidejte máslo, které je vhodné buď nakrájet na malé kousky, nebo ještě lépe nastrouhat. Poté vše smíchejte a vznikne konzistence podobná písku. Potom už jenom přidáte vajíčka a těsto by mělo získat požadovanou konzistenci. V tuto chvíli těsto zabalíte do folie a necháte ho odpočívat v lednici.

Nachystejte krém

Když těsto odpočívá, tak máte dostatek času na přípravu krému. Ani tady to není nic složitého, jelikož všechny ingredience kromě vajec smícháte dohromady. Vznikne hmota, kterou následně ještě zjemníte. A to pomocí bílků, které jste předtím ušlehali na sníh a smíchali s vaječnými žloutky. Vše opatrně vmíchejte do smetanového základu a krém na dort s ovocem je hotovo.

Jdeme kompletovat

Oba hlavní základy máte. Nyní si proto vezměte plech o rozměrech 23 x 23 cm a na jeho dno dejte těsto. Lžící ho upěchujte tak, aby bylo až do krajů a aby bylo všude stejně vysoké.

Na těsto následně můžete vložit ovoce, které předtím pokrájejte na kousky. Je na vás, o jaký druh půjde, i jaké množství použijete. My ho doporučíme vyrovnat po celé ploše těsta.

Na ovoce nalijte smetanovou část. Opět buďte důkladní jak v tom, aby se dostala do stran i mezi ovoce, tak i v tom, aby byla vrstva všude stejně vysoká. Vršek potom posypejte kousky zbylého těsta. To můžete natrhat, nebo také nastrouhat nahrubo.

Už jenom upéct

Finální fáze už je celkem jednoduchá, jelikož váš ovocný dort by měl zamířit do trouby. A to rozehřáté na 180 stupňů Celsia. Zde by se měl péct asi 40 minut. Potom ho vyndejte, můžete ho posypat moučkovým cukrem a je nachystán na servírování.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]