Znamenitá večeře za pár babek hotová do 30 minut: Potřebujete jen kuře, rýži a zelí. Vše uděláte v jednom hrnci, žádné špinavé nádobí

Dejte sbohem jídlům z fast foodů a nezdravým polotovarům. I v případě, že nemáte na vaření příliš času, existuje recept na kuře s rýží a zeleninou, který stihnete za třicet minut.

Také se vám občas stane, že si chcete dopřát teplé jídlo k obědu, ale na zdlouhavé vaření jednoduše nemáte čas? V tom případě byste měli mít ve své kuchařce zapsaných několik receptů, které vás v takových situacích zachrání. Vyzkoušejte kupříkladu recept na kuře s rýží a zeleninou, které připravíte v jednom hrnci. Jedná se o velmi rychlý recept, který budete mít hotový do třiceti minut, a navíc o chuťově vyvážený, čímž jistě potěšíte všechny strávníky.

Ingredience potřebné pro přípravu kuřete z jednoho hrnce:

  • 500 gramů bílého hlávkového zelí
  • 300 gramů čerstvých rajčat
  • 500 gramů kuřecích stehen
  • 100 gramů rýže
  • 150 mililitrů vody
  • 8-10 gramů soli
  • 10 gramů mleté sladké papriky
  • 3 gramy mletého černého pepře
  • 5 gramů koření na kuře
  • olej na smažení dle potřeby

Postup přípravy krok za krokem:

Aby vám recept zabral co nejméně času, připravte si nejprve všechny potřebné suroviny na kuchyňskou linku. Uvidíte, že čas, který strávíte jejich rychlou přípravou před vařením, je významně kratší než ten, kdy hledáte jednotlivé suroviny během vaření. Protože budete kuře, rýži i zeleninu připravovat současně, zvolte větší hrnec s nepřilnavým povrchem či pánev wok.

V prvním kroku přípravy očistěte hlávku zelí, odvažte z ní půl kilogramu a nadrobno ji pokrájejte. Připravená rajčata nakrájejte na přibližně dvoucentimetrové kostičky. Ve větší míse smíchejte pokrájené zelí a rajčata, k nimž přisypte 8 až 10 gramů soli (záleží na vašich chuťových preferencích). Promíchanou zeleninu nechte zhruba 15 minut odležet. Mezitím, co zelenina pouští šťávu, si připravte kuřecí stehna.

Půl kilogramu čerstvých (či rozmrazených) kuřecích stehen očistěte a následně zprudka osmažte na pánvi wok či větším hrnci na nízké vrstvě oleje. Opékejte je tak dlouho, dokud ze všech stran nezezlátnou. Poté je vyndejte na talíř a dejte je bokem. Do rozpáleného oleje přesypejte všechnu zeleninu z mísy a okořeňte. Použijte asi 3 gramy mletého černého pepře (pokud ale máte mlýnek, čerstvě namletý je vždy lepší – dodá jídlu kromě pálivosti i chuť), 10 gramů mleté sladké papriky a koření na kuře.

V dalším kroku k zelenině přisypejte odváženou rýži a vše promíchejte. Směs zalijte 150 mililitry vody, vraťte do ní kuřecí stehna a hrnec / pánev přikryjte pokličkou. Na mírném ohni směs asi 30 minut vařte (nebo do změknutí všech surovin). Hotový pokrm podávejte posypaný pokrájenou petrželkou a užijte si vyvážený poměr chutí tohoto jednoduchého jídla. V případě, že máte rádi pikantnější jídla, místo sladké papriky zvolte pálivou a mletý černý pepř nahraďte kajenským.