Kefírový koláč se zelím a vejci ohromí celou vaši rodinu. Dětem chutná víc než sladké buchty. Tak měkký a vláčný!

Možná i vy přemýšlíte, co byste dobrého připravili své rodině na večeři nebo oběd. Chtělo by to nějakou změnu. Něco, co ještě nikdy nejedli a čím je překvapíte.

Na přípravu následujícího receptu na koláč nemusíte používat žádné kvasnice. Těsto se stane nadýchanějším díky přítomnosti jedlé sody. Jestliže vám její chuť ale nevyhovuje, můžete ji nahradit kypřicím práškem do pečiva, který má obdobnou funkci. Koláč je možné plnit různými náplněmi. Oblíbená je zejména ta zelná. Dokonce je možné použít i sladkou náplň s kousky ovoce. Záleží na vás, čemu dáváte přednost a co právě máte doma po ruce.

Co budete potřebovat na přípravu koláče se zelím a vejci

  • 350 g pšeničné polohrubé mouky
  • 2 g pískového cukru
  • 300 g čerstvého bílého zelí
  • hrst čerstvého kopru a pažitky
  • sůl dle chuti
  • 1 lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva
  • 10 g másla
  • 5 vajec

 

Postup přípravy

  1. Jako první si připravte náplň. Zelí nakrouhejte na jemné nudličky. Uvaříte jedno vejce a nastrouháte ho nahrubo, přidáte jemně krájenou pažitku a kopr. Dochutíte solí a všechny ingredience společně dobře promícháte.
  2. Do zadělávací mísy dáte zbytek vajec, tedy 4 kusy, osolíte, nalijete kefír, přidáte cukr, jedlou sodu a promícháte. Přisypete mouku a vypracujete hladké těsto.
  3. Plech nebo pekáč vymažete tukem a dno a boky přikryjete polovinou těsta. Na to dáte připravenou nádivku. Navrch přijde druhá část těsta.
  4. Vyhřejete si troubu na 180 °C a koláč dáte do ní péct na 40 až 45 minut. Na povrchu by měl zezlátnout.
  5. Podávat ho můžete ještě teplý jako večeři či oběd, ale dobrý je i po studenu na svačinu.

Pokud byste zrovna doma neměli čerstvou hlávku zelí, tak lze do koláče použít i různé druhy ovoce – meruňky, rybíz, švestky, borůvky. I s nimi chutná výborně. Někdo dokonce dává sladké náplni přednost před slanou.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]