Nejlepší nakládané zelí pod sluncem jako od tatínka: Poctivý recept z vesnice

Nakládané zelí je produkt, který v našich kuchyních nesmí chybět. Lze z něj připravit sarmale, kysané zelí nebo různé saláty.

Na přípravu nakládaného zelí toho opravdu mnoho nepotřebujete. Stačit vám bude jen pouhé zelí, sůl a voda. Ukážeme vám, jak jednoduchá je příprava nakládaného zelí, kterou v zimních měsících určitě oceníte. Trocha práce nyní vám totiž ušetří mnoho práce v zimě. Navíc zelí stoprocentně využijete při mnoha různých příležitostech.

Jak připravit nakládané zelí

Nejprve odstraňte mělké listy hlávkového zelí a případně jakékoliv známky znehodnoceného zelí. Pak důkladně omyjte pod tekoucí studenou vodou. Potom odstraňte stopky a mírně rozšiřte otvory uprostřed. Zelné hlavy vám tak lépe dozrají. Nyní je čas na přípravu solanky. Budete potřebovat 300 gramů soli a 10 litrů vody na kropení veškerého zelí. Sůl a studenou vodu míchejte, dokud se sůl úplně nerozpustí.

Do každé hlávky zelí přidejte jednu nebo dvě lžíce soli. Poté dejte do sudu otvory nahoru. Nyní je čas zalít zelí solankou. Pokud vám nebude stačit 10 litrů, je třeba připravit další roztok.

Zelí musí být totiž zcela pokryté slanou tekutinou. Pokud se vám nepodaří sud zaplnit až po okraj a kapustové hlavy stoupají nad povrch solanky, položte na ně talíř nebo speciální závaží.

Sud dobře zavřete

Po zatížení zakryjte hlaveň víkem a pevně ji zavřete. Dejte sud na balkón, do spižírny nebo ideálně do sklepa. Za dva nebo tři dny obsah zkontrolujte. Pokud hladina solanky v sudu klesne, je třeba připravit ještě trochu solného roztoku a ten nalít do sudu opět tak, aby zcela zakryl zelí. Pak už vám nezbývá než čekat, až zelí zhnědne. Proces trvá různou dobu, podle toho, kde zelí skladujete.

Proces moření trvá 15 – 20 dní, pokud je teplota vzduchu v okolí udržovaná kolem 20 stupňů. Pokud je však teplota nižší, trvá celý proces mnohem déle. V takovém případě bude moření trvat měsíc, někdy až 40 dní. Po uplynutí této doby však můžete nakládané zelí používat již podle libosti. Dopřejte si ho k pečenému masu nebo z něj vytvořte famózní zeleninový salát.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]