Konečně správný recept na chutný zelný salát jako z bistra, který vydrží čerstvý několik dní

Salát plný hodnotných potravin, který je doslova nabitý vitamíny. Oceníte jej hlavně na podzim a v zimě, kdy nám pomůže předcházet nachlazení.

Zelí se pěstuje více než 4000 let a ve starověkém Řecku mu připisovali léčivé účinky, které měly vyléčit tělo i ducha. Skutečnost, že pomáhá na vředová onemocnění, se ukázalo až později. Léčivé účinky zelí vycházejí z jeho obsahu síry vitaminu C. Obsahuje také vlákninu a vysoký obsah vitaminu K. Zelí má také jeden ze zázračných účinku, a to že dokáže ochránit tělo před negativními dopady chemoterapie. Má také velmi málo kalorií, takže je skvělé pro hubnutí. 

Salát pro zdraví

Pokud si tedy chcete udržet pevné zdraví, s chutí se pusťte do přípravy tohoto úžasného a zdraví prospěšného salátu. Obsahuje mimo zelí také jinou zeleninu a je přímo nabitý vitamíny. Mrkev napomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a tím chrání vaše srdce. Rovnež snižuje riziko mrtvice a infarktu. Má také antibakteriální a antiseptické účinky a stimuluje váš imunitní systém díky vitaminu C. Je samozřejmě známá i pro svůj vysoký obsah beta-karotenu a vitaminu A.

Na zelný salát potřebujete:

  • 1 kg bílého hlávkového zelí
  • 300 g čerstvé papriky
  • 200 g mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml vody
  • 100 ml oleje
  • 20 ml octa
  • 50 g cukru
  • 20 g soli

Postup

Očištěnou a omytou hlávku zelí nakrájejte ostrým nožem na drobné nudličky, případně můžete použít robot určený ke krouhání. Nakrouhané zelí pak vložte do velké mísy a promíchejte s oloupanou a hrubě nastrouhanou mrkví. Papriky nakrájejte také na tenčí proužky. Lépe se vám budou krájet přes jejich dužinu, tedy slupkou dolů k prkénku. Celou směs pak důkladně promíchejte a dochuťte prolisovaným česnekem. Přidejte ocet, slunečnicový olej, cukr a sůl. 

Nakonec vše prolijte teplejší vodou a nechte pod poklicí a zatížené asi 3 hodiny odstát při pokojové teplotě. Následně salátem naplňte uzaviratelné nádoby. Dobře utěsněte a skladujte v lednici. Salát vydrží klidně několik dní. Vynikající je u masových či bramborových pokrmů, jako jsou karbanátky, žebírka či bramboráky. Do směsi můžete přidat podle chuti i bylinky, přičemž skvěle v salátu vynikne petřželka či koriandr. Nebojte se ani chilli či feferonek. 

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]