Takhle se voňavé pečené koleno dělávalo v Česku už v roce 1918

Vepřové koleno pečené v troubě je skvělý typ na netradiční večeři i občerstvení na venkovní piknik nebo celovečerní hosty.

Někdo miluje vařené vepřové koleno. Mnohem chutnější je však, pokud ho po uvaření ještě namarinujete a posléze ho dáte upéct do trouby. Existuje mnoho způsobů, jak koleno upéct, aby bylo opravdu chutné. Zkuste například tento recept s bylinkami. Koleno je vhodné jako večeře, případně jako občerstvení na večírek, kdy ho můžete servírovat na dřevěném prkénku.

K vaření potřebujete tyto přísady

Podle toho, pro kolik lidí vaříte vyberte v masně koleno. Pokud chcete menší, bude vám pravděpodobně stačit přední. V případě, že máte zájem o více porcí, je vhodné vzít masitější a větší zadní koleno. Pořiďte také rajčatovou pastu a hořčici. Dále si připravte sůl, pepř, česnek a bylinky. Myslete na to, že s kolenem nebudete mít příliš práce, ale je potřeba dost času na jeho přípravu. Nejprve se totiž musí vařit, až potom jej můžete péct. Skvělé však je, že vývar z kolene můžete díle využít na tvorbu polévky.

Fotografie: PixabayKoleno vařte asi dvě hodiny v osolené vodě. Skvělé je k soli přidat ještě celý pepř a nové koření, případně ještě bobkový list. Následně koleno vyjměte z vody a ochlaďte. Vývar tedy rozhodně nevylívejte, ale připravte z něj jakoukoli polévku. Hodí se na boršč, ale třeba také zabíjačkovou kroupovou polévku. Maso potom namarinujte solí, pepřem, rajčatovou pastou a hořčicí. Přidat můžete ještě další koření podle chuti. Nezapomeňte určitě přidat česnek. Někdo přidává do marinády ještě černé pivo.

Fotografie: Pixabay

Pekáč nezapomeňte vymazat

Nyní je čas vymazat pekáč olejem a koleno do něj vložit. Pokud vám však zbyla marináda, můžete ji nalít pod maso. Poté vložte do trouby na 180 stupňů a pečte zhruba hodinu. Pravidelně však koleno potírejte právě zbylou marinádou, případně maso podlijte vodou.

Nyní vezměte cibuli, nakrájejte ji nadrobno a orestujte na oleji. Přidejte mrkev a duste do změknutí. Nastrouhejte také zelí a přidejte k zelenině. Společně duste, osolte a přidejte bylinky. Podle chutí přidejte i rajčatovou pastu nebo další koření.

Místo zelí můžete ke kolenu připravit také křen nastrouhaný s jablkem. Vhodné jsou také různé druhy hořčice. Koleno skvěle doplní například křenová hořčice nebo medová hořčice. Nezapomeňte k masu podávat také čerstvý chleba. Ideální je, pokud ho zvládnete upéct doma.

Jelikož jde o těžší jídlo, nabídněte k němu hostům pivo. Pokud nepijí alkohol, pak alespoň jeho nealkoholickou verzi. Pokud náhodou zbyde maso z kolene, můžete ho využít k zapečení do brambor nebo těstovin. Pochutnáte si tak podruhé.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]