Voňavé bramboráky se zelím, cibulí a mrkví bez mouky či strouhanky: Dokonalá rychlá dobrota pro velké i malé – zcela intuitivní příprava!

Mohou být velké i malé, s náplní či bez. Vždy budou ale perfektní, chutné a zdravé. Řeč je o bramborových plackách se zelím, mrkví a cibulí. Jsou snadné a zaručeně vám zachutnají.

Pro všechny pokročilé i začínající kuchaře se hodí skvělý recept na smažené zeleninové placky, které nestojí téměř žádný čas a energii a navíc jsou i nenáročné na suroviny. Pokud máte doma pár brambor, zelí, mrkve a cibule, stačí je dát všechny dohromady a o dobrotu je postaráno.

Na zeleninové bramboráky budete potřebovat:

  • Cibule – 2 ks
  • mrkev – 3 ks
  • zelí – ½ hlávky
  • brambory – 5 až 6 ks
  • hladká mouka – 2 až 3 lžíce
  • vajíčka – 2 ks
  • sůl – dle chuti
  • mletý černý pepř – dle chuti
  • tymián – 1 lžička
  • slunečnicový olej na smažení

Postup přípravy je zcela intuitivní

Vezměte pár cibulí, oloupejte a nakrájejte najemno. Očistěte tři mrkve, nastrouhejte je nahrubo. Půlku hlávky zelí zbavte poškozených listů a zbytek nakrouhejte na nudličky. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje a osmažte na ní cibuli dozlatova. Pak přidejte mrkev a pokračujte v restování.

Nakonec přihoďte zelí, promíchejte, přiklopte pokličkou a pár minut všechnu zeleninu poduste. Po chvíli ji podle chuti posypejte solí, mletým černým pepřem a tymiánem, popřípadě dalším oblíbeným kořením či bylinkami, znovu promíchejte, vraťte zpátky pokličku a na mírném ohni duste doměkka. Pak směs odstavte z plotny a nechte vychladnout.

Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Důkladně z nich vymačkejte veškerou tekutinu a smíchejte v hluboké míse s vychladlou restovanou zeleninou. Vyklepněte do směsi vejce, přidejte dvě nebo tři polévkové lžíce hladké mouky, podle chuti dosolte a vše dobře promíchejte.

Zahřejte pánev s trochou rostlinného oleje, plamen ztlumte na střední úroveň a vložte do oleje trochu zeleninové hmoty, kterou rozprostřete do tvaru placky. Smažte ji několik minut po obou stranách dozlatova. Hotové placky nechte trochu zchladnout a podávejte ihned čerstvé, anebo i později studené. Skvěle se k nim hodí domácí omáčka ze zakysané smetany a česneku.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]