Zužitkujte je všechny a připravte si malinový džem, který vydrží až do příštího roku

Malinový džem možná není úplně klasický, ale o to větší je důvod ho vyzkoušet a pochutnat si na zajímavé dobrotě. Můžete ho jenom tak mlsat, nebo si ho můžete klidně i namazat na pečivo. Už po prvním ochutnání ucítíte to hlavní. Dokonalou chuť malin a ne chutě různé chemie, jako je tomu u džemů a marmelád z obchodů.

Co budete potřebovat?

Co budete na malinový džem potřebovat? Seznam ingrediencí vás rozhodně překvapí, jelikož jsou jenom čtyři. A přesto dokážou vytvořit zcela dokonalou chuť, kterou musíte milovat. Na recept budete potřebovat:

  • 1 kg čerstvých malin
  • 250 g banánu
  • 800 g cukru
  • 1 lžičku kyseliny citronové

Vše smíchejte a povařte

Jako první je třeba vložit všechny ingredience do hrnce. Začněte malinami, přidejte nakrájené banány, dále cukr a také kyselinu citronovou. Nyní vezměte vidličku nebo třeba šťouchadlo na brambory a vše lehce propasírujte, aby maliny pustili šťávu. Následně zahřejte a chvíli povařte, aby ovoce v hrnci změklo.

Mixujte a znovu vařte

Po provaření, když jsou maliny měkké, nalijte směs do mixéru a ten zapněte tak, aby vznikla co nejhladší konzistence. V tu chvíli už se základ na váš malinový džem začíná rýsovat. Vše znovu nalijte do hrnce a znovu vařte. Tentokrát až do doby, než se vypaří přebytečná voda a směs začne houstnout na požadovanou konzistenci. Doba vaření může být i 15 – 30 minut, podle teploty a množství šťávy.

A je hotovo

Když jste s konzistencí spokojeni, tak horký džem ihned nalijte do připravených čistých uzavíratelných sklenic. Ihned je pevně uzavřete víčkem a postavte je dnem vzhůru. Takto je nechte pozvolna, při pokojové teplotě chladnout. Když mají pokojovou teplotu, můžete je vložit do ledničky a zde uchovávat i delší dobu. Malinová pochoutka tak bude vždy připravena jak k mlsání, tak i k namazání na chleba. Použít ho ale můžete třeba na lívance, na palačinky, nebo se hodí do celé řady vašich dezertů.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]