Zužitkujte rajčata a uložte je na zimu. Vhod přijde lahodná a jednoduchá omáčka

S létem je spojená především sklizeň úrody. V teplých měsících si tak pochutnáte na šťavnatém ovoci a čerstvé zelenině, jako jsou rajčata. Jak ale vyřešit zásoby těchto produktů na zimu? Jedním ze způsobů, jak si uchovat vzpomínky na tyto měsíce, je zavařování nebo zhotovení báječných omáček, které se budou hodit kdykoliv při vaření. Máme pro vás typ na rajčatovou omáčku, po které se jen zapráší! Možná se zimy vůbec nedočká.

Co budete potřebovat na rajčatovou omáčku?

Na rajčatovou omáčku budete potřebovat samozřejmě rajčata, a to celkem dvě kila. Vybírejte především ty zralejší kusy. Aby měla omáčka z rajčat také správnou chuť a říz, je zapotřebí těchto dalších surovin:

  • kilo papriky
  • 3 až 5 chilli papriček
  • 200 gramů česneku
  • lžíci hrubé soli, dvě lžíce cukru, 50 ml octa a půl sklenice slunečnicového oleje

Z tohoto množství ingrediencí získáte zhruba čtyři půllitrové sklenice skvělé rajčatové omáčky.

Jak postupovat při přípravě omáčky?

Nejprve rajčata a papriky řádně omyjte pod vlažnou vodou. Odstraňte stonky z rajčat a nakrájejte zeleninu na malé kostičky. Z paprik vyjměte zrníčka a rozdělte na kousky. Následně si připravte mlýnek na maso, přes který semelete postupně feferonky, česnek, a také kousky rajčat a paprik.

Propasírovanou zeleninu pak přemístěte z mísy do většího hrnce. Místo mlýnku můžete samozřejmě zeleninu rovněž rozmixovat v mixéru. Zeleninovou směs vařte asi půl hodiny na mírném ohni. Stále mezitím promíchávejte. Deset minut před koncem pak přidejte do omáčky dochucovadla jako sůl, cukr, ocet, a nakonec slunečnicový olej. Povařte posléze ještě chvíli s ochucovadly a následně odstavte z vařiče.

Sterilizace ve sklenicích

Hotovou rajčatovou omáčku ještě ve vroucím stavu přendejte do čistých a suchých sklenic, které jste předtím sterilizovali. Sterilizace sklenic, nebo jejich vymytí velice horkou vodou zabrání předčasné zkáze omáčky. Nádoby pak pevně uzavřete nejlépe šroubovacími víky a otočte dnem vzhůru. Sklenice nakonec přikryjte utěrkou a nechte vychladnout.

Až budou zcela vystydlé, umístěte je na chladné a nejlépe temné místo. U sterilizace omáčky můžete postupovat jako při klasickém zavařování jakéhokoliv ovoce, nebo zeleniny. Například sklenice s rajčatovou omáčkou můžete vložit do zavařovacího hrnce, nebo nechat sterilovat v troubě v plechu s vodou.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]