Nadýchané kynuté buchty. Příprava zabere jen 5 minut a výsledek je k nezaplacení

Nebeské kynuté buchty hotové

Kynuté těsto vyžaduje dovednost a trpělivost. Příprava domácích buchet ale potěší nejen chuťové buňky – buchty „jako od babičky“ dodají náladu na celý den.

Historie kynutého těsta sahá až do starověku, kdy lidé objevili fermentační procesy. Jedním z prvních způsobů přípravy kynutého těsta bylo používání přirozených kvasinek obsažených ve vzduchu nebo na povrchu zrní. Toto kynuté těsto bylo používáno k výrobě chleba a dalšího pečiva. Starověcí Egypťané a Římané patřili mezi první, kteří systematicky používali kynuté těsto k výrobě chleba. Egypťané měli značně rozvinutou pekařskou kulturu a vyráběli různé druhy chleba, které byly dostupné různým vrstvám společnosti.

Kynuté buchty jako od babičky

Římané zdokonalili techniky pečení chleba a rozšířili je do celého svého impéria. Ve středověku se výroba chleba stala důležitou součástí života a ekonomiky. Pekaři začali používat kvasnice ze speciálních kultur, aby mohli lépe kontrolovat proces kynutí těsta a zajistit konzistentní výsledky. Kynuté těsto se stalo nedílnou součástí kuchařských tradic různých kultur a dodnes je základem mnoha druhů pečiva po celém světě. Vyzkoušejte náš recept. Budete překvapeni, jak snadno a chutně můžete doma připravit buchty.

Ingredience na kvásek:

  • mléko – 370 ml;
  • cukr krupice – 3 polévkové lžíce;
  • čerstvé droždí – 20 g.

Ingredience na těsto:

  • hladká pšeničná mouka – 700 g;
  • cukr krupice – 3 polévkové lžíce;
  • máslo – 120 g;
  • řecký jogurt – 3 polévkové lžíce;
  • vejce – 2 ks;
  • citronová kůra – z 1 citronu;
  • vanilka;
  • špetka soli;
  • rostlinný olej.
Jablečný koláč

Z jablek nedělám už nic jiného než tento koláč podle tety Ivety. Kamarádky se mě vždy ptají na recept

Příprava:

  • Mouku nasypejte do hluboké mísy a uprostřed udělejte důlek. Nalijte teplé mléko, přidejte droždí a cukr. Při míchání přidejte do celkového objemu mouky maximálně 2 další lžíce mouky. Nechte droždí aktivovat po dobu 20 minut.
  • Nyní přidejte 3 lžíce hustého řeckého jogurtu a také máslo v pokojové teplotě. Potřebujete také 2 lehce vyšlehané žloutky. Přidejte špetku soli a vanilku. Na struhadle nastrouhejte citronovou kůru. Nakonec přidejte 3 lžíce cukru a promíchejte.

Nebeské kynuté buchty těsto

  • Lehce prohněťte těsto, aby mouka absorbovala tekutinu. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 20 minut.
  • Bez přidání mouky vypracujte těsto na pracovní ploše asi 4 minuty. Jakmile těsto získá hladkost, vraťte ho zpět do mísy.
  • Zakryjte utěrkou a nechte kynout dalších 30-45 minut.
  • Pracovní plochu posypte moukou a přenesete těsto. Rukama jej rozprostřete a nakrájejte na čtverečky.

Nebeské kynuté buchty plnění

  • Jako náplň použijte meruňkovou marmeládu. Okraje slepte a zatlačte.
  • Obráceně umístěte do nádoby na pečení vymazané olejem, přikryjte utěrkou a nechte kynout 30-40 minut.
  • Navrch potřete buchty olejem.
  • Pečte v troubě při teplotě 180 stupňů, 30-35 minut. Přikryjte utěrkou a nechte vychladnout. Poté posypte práškovým cukrem.

Nebeské kynuté buchty syrové v pekáči

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*