Vyzkoušejte tři neotřelé recepty na zvláštní polévky z Polska, Finska nebo Sibiře, které jste zaručeně ještě nejedli a které zahřejí i v té největší zimě a depresi.
Když se řekne polévka, většina z nás si představí klasický vývar s nudlemi, gulášovku nebo bramboračku. To je ale jen velmi úzká výseč veškerých možností, které s sebou pojem „polévka“ přináší. Vyzkoušejte si tři netradiční recepty z celého světa, které jste nejspíš ještě neviděli a které vám jistojistě zachutnají, stejně jako nám.
Hrachovka s loveckou klobásou
Ingredience
- Sušený hrách – 1 hrnek
- brambory – 3 ks
- mrkev – 1 ks
- cibule – 1 ks
- lovecká klobása – 5 ks
- smetanový sýr žervé – 2 lžíce
- zelené bylinky – dle chuti
- sůl a pepř – dle chuti
- rostlinný olej – na smažení
Návod na přípravu
Suchý hrách namočte na 2 hodiny či lépe přes noc do vody. Pak jej vsypte do vroucí osolené vody a nechte ho vařit 30 minut. Přitom odstraňujte pěnu z hladiny. Když je hrách měkký, přidejte oloupané a na kousky nakrájené brambory.
Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a na másle orestujte dozlatova. Mrkev očistěte a nahrubo nastrouhejte, anebo nakrájejte na jemné kostičky. Klobásu nakrájejte na kostičky či na kolečka, dle chuti, a spolu s restovanou cibulí a mrkví ji přidejte do polévky. Nakonec přidejte dvě lžíce smetanového sýra (žervé) a nechte ho úplně rozvařit. Když je polévka hotová, přidejte najemno nasekané zelené bylinky a podávejte.
Sibiřská hovězí polévka s klobásou, houbami a černými olivami
Ingredience
- Hovězí maso – 300 g
- uzená klobása – 200 g
- šunka – 200 g
- cibule – 1 ks
- houby – 200 g
- nakládané okurky – 2 ks
- černé vypeckované olivy – 150 g
- loupaná rajčata – 2 ks
- rajčatová pasta – 2 lžíce
- sůl a pepř – dle chuti
- rostlinný olej – na smažení
- citron – 1 ks
Návod na přípravu
Hovězí maso uvařte doměkka v osolené vodě. Pak ho vyjměte z vývaru a nakrájejte na malé kousky, které vraťte zpátky do hrnce. Přidejte na kousky nakrájené houby a vývar podle chuti dosolte a opepřete, popřípadě přidejte i jiné koření, které máte v polévce rádi.
Cibuli nakrájejte najemno a orestujte na troše rostlinného oleje. Když zezlátne, přihoďte k ní do pánve na kousky pokrájenou šunku a uzenou klobásu a vše společně opékejte dalších 5 minut. Pak přidejte loupaná rajčata a rajčatový protlak a pod pokličkou nechte 10 minut na mírném ohni probublávat.
Rajčatovou směs pak přidejte do hrnce s vývarem a dobře promíchejte. Nakonec přidejte nakrájené okurky a olivy a nechte 20 minut vařit. Hotovou polévku pak podávejte s plátkem citrónu a posypanou najemno nasekanými bylinkami.
Finská polévka s lososem a smetanou
Ingredience
- losos (hlavy, hřbety a ocasy) – 200 g
- filet z lososa – 300 g
- brambory – 3 ks
- mrkev – 1 ks
- cibule – 2 ks
- smetana na vaření – 1 hrnek
- sůl a pepř – dle chuti
Návod na přípravu
Rybí hlavy, hřbety a ocasy vložte do hrnce, zalijte vodou, přidejte dvě cibule a mrkev a vše přiveďte k varu. Vařte, dokud se na povrchu tvoří pěna, kterou pravidelně z hladiny odstraňujte. Když je vývar hotový, odstraňte části ryby a vývar slijte přes jemné sítko do čistého hrnce.
Brambory, mrkev a cibuli nakrájejte na kostičky a přidejte je do hrnce s vývarem. Mezitím nakrájejte lososový filet na kousky, které přidejte do hrnce s vývarem. Vše podle chuti osolte a opepřete a pokračujte ve vaření dalších 20 minut, během nichž neustále sbírejte a odstraňujte z hladiny pěnu. Hotovou polévku nakonec zalijte smetanou, ještě chvilku provařte a odstavte ze sporáku. Nechte 20 minut odležet a podávejte.
Napište komentář