TOP 3: Sbírka nejoblíbenějších netradičních polévek pro zahřátí těla i duše. Detoxikují organismus a odstraňují z těla parazity

Vyzkoušejte tři neotřelé recepty na zvláštní polévky z Polska, Finska nebo Sibiře, které jste zaručeně ještě nejedli a které zahřejí i v té největší zimě a depresi.

Když se řekne polévka, většina z nás si představí klasický vývar s nudlemi, gulášovku nebo bramboračku. To je ale jen velmi úzká výseč veškerých možností, které s sebou pojem „polévka“ přináší. Vyzkoušejte si tři netradiční recepty z celého světa, které jste nejspíš ještě neviděli a které vám jistojistě zachutnají, stejně jako nám.

Hrachovka s loveckou klobásou

Ingredience

  • Sušený hrách – 1 hrnek
  • brambory – 3 ks
  • mrkev – 1 ks
  • cibule – 1 ks
  • lovecká klobása – 5 ks
  • smetanový sýr žervé – 2 lžíce
  • zelené bylinky – dle chuti
  • sůl a pepř – dle chuti
  • rostlinný olej – na smažení

Návod na přípravu

Suchý hrách namočte na 2 hodiny či lépe přes noc do vody. Pak jej vsypte do vroucí osolené vody a nechte ho vařit 30 minut. Přitom odstraňujte pěnu z hladiny. Když je hrách měkký, přidejte oloupané a na kousky nakrájené brambory.

Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a na másle orestujte dozlatova. Mrkev očistěte a nahrubo nastrouhejte, anebo nakrájejte na jemné kostičky. Klobásu nakrájejte na kostičky či na kolečka, dle chuti, a spolu s restovanou cibulí a mrkví ji přidejte do polévky. Nakonec přidejte dvě lžíce smetanového sýra (žervé) a nechte ho úplně rozvařit. Když je polévka hotová, přidejte najemno nasekané zelené bylinky a podávejte.

Sibiřská hovězí polévka s klobásou, houbami a černými olivami

Ingredience

  • Hovězí maso – 300 g
  • uzená klobása – 200 g
  • šunka – 200 g
  • cibule – 1 ks
  • houby – 200 g
  • nakládané okurky – 2 ks
  • černé vypeckované olivy – 150 g
  • loupaná rajčata – 2 ks
  • rajčatová pasta – 2 lžíce
  • sůl a pepř – dle chuti
  • rostlinný olej – na smažení
  • citron – 1 ks

Návod na přípravu

Hovězí maso uvařte doměkka v osolené vodě. Pak ho vyjměte z vývaru a nakrájejte na malé kousky, které vraťte zpátky do hrnce. Přidejte na kousky nakrájené houby a vývar podle chuti dosolte a opepřete, popřípadě přidejte i jiné koření, které máte v polévce rádi.

Cibuli nakrájejte najemno a orestujte na troše rostlinného oleje. Když zezlátne, přihoďte k ní do pánve na kousky pokrájenou šunku a uzenou klobásu a vše společně opékejte dalších 5 minut. Pak přidejte loupaná rajčata a rajčatový protlak a pod pokličkou nechte 10 minut na mírném ohni probublávat.

Rajčatovou směs pak přidejte do hrnce s vývarem a dobře promíchejte. Nakonec přidejte nakrájené okurky a olivy a nechte 20 minut vařit. Hotovou polévku pak podávejte s plátkem citrónu a posypanou najemno nasekanými bylinkami.

Finská polévka s lososem a smetanou

Ingredience

  • losos (hlavy, hřbety a ocasy) – 200 g
  • filet z lososa – 300 g
  • brambory – 3 ks
  • mrkev – 1 ks
  • cibule – 2 ks
  • smetana na vaření – 1 hrnek
  • sůl a pepř – dle chuti

Návod na přípravu

Rybí hlavy, hřbety a ocasy vložte do hrnce, zalijte vodou, přidejte dvě cibule a mrkev a vše přiveďte k varu. Vařte, dokud se na povrchu tvoří pěna, kterou pravidelně z hladiny odstraňujte. Když je vývar hotový, odstraňte části ryby a vývar slijte přes jemné sítko do čistého hrnce.

Brambory, mrkev a cibuli nakrájejte na kostičky a přidejte je do hrnce s vývarem. Mezitím nakrájejte lososový filet na kousky, které přidejte do hrnce s vývarem. Vše podle chuti osolte a opepřete a pokračujte ve vaření dalších 20 minut, během nichž neustále sbírejte a odstraňujte z hladiny pěnu. Hotovou polévku nakonec zalijte smetanou, ještě chvilku provařte a odstavte ze sporáku. Nechte 20 minut odležet a podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*