Vaření nemusí být nutně o dlouhých hodinách strávených v kuchyni. Zkuste sedmero rychlých omáček, které jsou chutné, levné a hotové za pár minut.
Co dnes uvařit? To je nejčastější otázka a dilema běžné hospodyňky i každého zaneprázdněného člověka, který zrovna netouží obědvat i večeřet v restauraci. Inspirujte se výběrem nejrychlejších receptů na omáčky, které si můžete připravit k těstovinám, bramborům nebo italským gnocchi, anebo prostě ke klasickému knedlíku. Suroviny nestojí téměř nic a zužitkujete vše, co najdete v lednici.
Hrášková omáčka s kuřecím masem
- kuřecí nebo krůtí prsa, popř. stehna – 500 g
- česnek – 1 až 2 stroužky
- cibule – 1 ks
- mletá červená paprika – 1 lžička
- provensálské bylinky – 1 lžička
- hořčice – 1 lžička
- kečup, rajčatový protlak, rajčatová pasta nebo krájená rajčata – 1 lžíce
- hrášek mražený či z konzervy – 1 balení
- tavený sýr nebo zakysaná smetana
- strouhaný sýr na posypání (volitelné)
- olej na smažení
- vývar nebo voda
Orestujte najemno nasekanou cibuli doměkka a přidejte osolené maso nakrájené na kostky, které ze všech stran opečte dozlatova. Přidejte papriku, pepř, prolisovaný česnek, provensálské bylinky, kečup a hořčici a nakonec hrášek. Podlijte vodou a chvíli duste. Nakonec přidejte tavený sýr nebo zakysanou smetanu, přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí. Podávejte s těstovinami, rýží, knedlíkem či bramborem.
Smetanová brokolicová nebo špenátová omáčka
- Cibule – 1 ks
- kuřecí prsa – 2 ks
- sůl
- mletý černý pepř
- oregano
- 30% smetana
- tavený sýr – 2 ks
- tvrdý sýr
- brokolice nebo špenát
- těstoviny
- olivový olej
- hladká mouka – 2 lžíce
Kuřecí maso nakrájejte, osolte a okořeňte a nechte chvíli odležet. Cibuli orestujte na pánvi dorůžova a přidejte k ní kořeněné maso. Chvíli společně opékejte, dokud maso nezezlátne. Do horkého tuku přidejte dvě lžíce mouky, zasmažte ji a zalijte obsah pánve smetanou. Přidejte tavený sýr a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
Tvrdý sýr nastrouhejte nahrubo a podle hustoty ho přidejte do omáčky na zahuštění. Nakonec přidejte nastrouhanou a předvařenou brokolici nebo špenát, jemně promíchejte a podávejte s těstovinami nebo gnocchi a posypané zbylým sýrem.
15minutová rajčatová omáčka
- Cibule 1 ks
- máslo – 40 g
- olej – 1 lžíce
- rajčatový protlak – 200 g
- sůl – dle chuti
- cukr – 1 špetka
- celý černý pepř – 7 ks
- bobkový list – 2 ks
- hřebíček – 1 ks
- celé nové koření – 5 ks
- tymián
- vývar nebo voda – 1 litr
Cibuli oretujte dozlatova, přidejte koření a po chvíli rajčatový protlak, pastu nebo omáčku. Vše krátce povařte, zalijte vývarem, přidejte špetku cukru a podle chuti osolte. Vařte asi 10 minut a případně ještě dochuťte a podávejte k těstovinám, masu nebo kdekoli, kde je zapotřebí rajčatová omáčka.
Minutová špagetová omáčka z cukety
- Cuketa – 3 ks
- cibule – 1 ks
- česnek – 1 stroužek
- olivový olej
- strouhaný sýr – 50 g
- tavený sýr – 1 ks
- 30% smetana
- sůl, bazalka, oregano, muškátový oříšek
- vývar
- kukuřice z konzervy
Cuketu nastrouhejte nahrubo. Na oleji orestujte cibuli, přidejte cuketu a společně opékejte doměkka. Během toho cuketa pustí dost šťávy. Pokud by vody bylo málo, přidejte trochu vývaru. Podle chuti směs okořeňte, přidejte tavený sýr, prolisovaný česnek a vše společně duste, dokud se sýr nerozpustí.
Přidejte pár strouhnutí muškátového oříšku a nakonec smetanu. Omáčku duste, dokud nezhoustne. Nakonec vmíchejte těstoviny, ale přidat můžete i kousky šunky, tuňáka, opečenou slaninu či kuřecí maso a pár lžic kukuřice. Posypejte petrželkou a strouhaným parmazánem.
7minutová sýrová omáčka na těstoviny
- Máslo – 1 lžíce
- olivový olej – 1 lžíce
- cibule – 1 ks
- šunka – 200 g
- slanina – 150 g
- tavený sýr – 2 ks
- hladká mouka – 2 lžíce
- mléko – 250 ml
- 30% smetana
- strouhaný sýr – 100 g
- petrželka
- sůl a pepř
Na pánvi rozpusťte máslo s trochou olivového oleje a orestujte jemně nasekanou cibuli. Přidejte nakrájenou slaninu a šunku a vše asi 5 minut opékejte. Zaprašte vše hladkou moukou a když se obalí tukem, přilijte za stálého míchání mléko. Pak přidejte tavený a strouhaný sýr a míchejte, dokud se nerozpustí. Dochuťte solí a pepřem, nakonec přilijte smetanu a vařte do zhoustnutí. Podávejte s těstovinami nebo gnocchi a posypejte sýrem.
Hořčičná smetanová omáčka s houbami
- Čerstvé houby – 500 g
- hladká mouka – 2 lžíce
- 30% smetana – 1 ks
- hořčice – 3 lžíce
Pokrájené houby poduste v pánvi s trochou osolené vody doměkka, dokud se voda neodpaří. V misce smíchejte smetanu se 2 lžícemi mouky a 3 lžícemi hořčice a tuto směs za stálého míchání vlijte do pánve k houbám. Pokračujte v míchání, dokud omáčka nezhoustne. Hotovou omáčku doplňte masem a těstovinami či bramborem. Podle chuti dosolte a dopepřete a před podáváním posypejte nasekanou petrželovou natí.
Medailonky z vepřové panenky ve smetanové omáčce
- Vepřová panenka – 700 g
- sádlo – 4 lžíce
- mrkev – 4 ks
- petržel (kořen) – 4 ks
- cibule – 1 ks
- bobkový list – 3 ks
- mletý černý pepř – 1 lžička
- majoránka – 1 lžička
- chilli – dle chuti
- citronová šťáva – 1 lžička
- sůl
- cukr – 1 lžička
- hořčice – 4 lžičky
- zakysaná smetana – 330 g
- hladká mouka – 1 lžíce
- voda – 500 ml
- těstoviny – 500 g
V pánvi rozpusťte sádlo a orestujte jemně nakrájenou cibuli. Přidejte hrubě strouhanou mrkev a petržel a nakonec i panenku nakrájenou na plátky. Společně restujte, dokud maso nezezlátne, podlijte vodou, přidejte koření a bobkový list. Pod pokličkou duste, dokud maso nezměkne. V misce smíchejte smetanu s hořčicí a moukou a za stálého míchání postupně tuto směs vmíchejte do pánve k masu. Když omáčka zhoustne, podávejte s vařenými těstovinami.