Recept na výborný velikonoční koláč se 2 sladkými polevami. Už 10 let ho peču místo mazance a každý koledník prosí o recept

Možná jste ještě neslyšeli o tradičním velikonočním dortu, který se v různých zemích tradičně připravuje již po celá staletí.

V různých slovanských zemích je tento koláč naprostou tradicí, kterou žena peče právě o Velikonocích. Právě v tuto dobu zdobí tento koláč sváteční stůl každé křesťanské rodiny. Recepty na vaření velikonočního dortu v sobě skrývají spoustu jemností a triků, takže si je ženy předávají z generace na generaci. Předpokládá se, že tento chléb symbolizuje pohodu v domě a svědčí o kulinářských dovednostech hostitelky.

Co budete potřebovat

  • 2 šálky teplého mléka
  • 6 vajec
  • polévková lžíce droždí
  • 2 šálky cukru
  • 230 g másla
  • 0,5 lžičky soli
  • půl šálku zakysané smetany
  • vanilkový cukr
  • 9 šálků mouky
  • 150 g rozinek

Příprava tohoto dezertu

Nalijte teplé mléko do hluboké misky. Do něj přidejte 6 vajec. Měly by být v pokojové teplotě, rozhodně ne z lednice. Poté vlijte máslo a zakysanou smetanu rozpuštěnou ve vodní lázni. Poté přichází na řadu krystalový cukr, instantní sušené droždí a vanilkový cukr. Vezměte běžnou metlu a směs promíchávejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.

Po malých částech přidejte polovinu mouky a znovu promíchejte, dokud směs nebude úplně hladká. Nyní přidejte zbývající mouku, přidejte rozinky a začněte hníst vláčné těsto. Rozinky před přidáním napařte vroucí vodou. Těsto v míse přikryjte utěrkou a nechte 2 – 3 hodiny kynout na teplém místě. Po této době dejte těsto do formy a tu poté dejte do trouby a pečte na 180 stupňů asi 40 minut.

Cukrová poleva

  • moučkový cukr
  • teplá voda

Toto je ten nejjednodušší způsob, jak vyrobit cukrovou polevu na velikonoční koláč, protože jsou použity pouze dvě ingredience. Aby byla poleva jednotná, nejprve přes cedník prosejte moučkový cukr. Do nádoby na moučkový cukr pomalu nalijte předehřátou vodu a hmotu důkladně promíchejte. V případě potřeby lze vodu nahradit jakoukoli jinou tekutinou, jako je mléko nebo ovocná šťáva.

Čokoládová poleva

  • 1 šálek moučkového cukru
  • čajová lžička škrobu
  • 2 čajové lžičky kakaa
  • polévková lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce mléka

Máslo předehřejte v mikrovlnné troubě. Poté k němu postupně přidávejte prosátý moučkový cukr, škrob a kakao. Ingredience dobře promíchejte a po malých dávkách zalévejte teplým mlékem. Čokoládovou polevu na velikonoční dort můžete zpestřit přidáním kondenzovaného mléka nebo i různých alkoholických nápojů.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*