Lehké a nadýchané péřové těsto, které se hodí na cokoliv. Univerzální recept na 1000+1 způsobů

Jakmile jednou vyzkoušíte udělat toto těsto, už nikdy nebudete chtít dělat žádné jiné. Je totiž jednoduché a ve výsledku velmi nadýchané.

Pokud rádi pečete a často hledáte nějaké nové recepty, určitě se vám bude líbit tento, podle kterého si uděláte jednoduché a nadýchané těsto. Toto těsto se dá potom použít na různé moučníky, buchty a nebo koláče. Jeho příprava je jednoduchá a jeho chuti se žádné jiné těsto nevyrovná. Tak co, vyzkoušíte ho?

Co budete potřebovat

  • voda – 250 ml
  • mléko – 250 ml
  • 1 vejce
  • sůl – 1 lžička
  • cukr – 1 polévková lžíce
  • droždí – 15 g
  • mouka – 800 g – 1 kg
  • olej – 4 polévkové lžíce

Jak vyrobit těsto

Do hluboké misky nalijte 10 ml teplé vody, přidejte cukr a droždí. Vše dobře promíchejte, dokud se droždí nerozpustí. Přidjte 2 lžíce mouky a vše promíchejte. Těsto přikryjte folií a nechte 15 – 20 minut odpočívat, aby těsto nakynulo. Připravené těsto nalijte do hluboké mísy, vylijte zbylou vodu, mléko a vidličkou rozšlehané vajíčko.

Fotografie: Pexels

Osolte, vše důkladně promíchejte, a postupně vmíchejte prosátou mouku. Vždy se dívejte na konzistenci těsta, podle toho poznáte, kolik přidat mouky. Každá mouka je jiná. Přidejte 3-4 lžíce rostlinného oleje do těsta a promíchejte ho. Těsto vyválejte do koule, přikryjte potravinářskou folií a nechte minimálně hodinu a půl vykynout.

A můžete začít péct

Vykynuté těsto je třeba dobře propracovat. Namažte si ruce rostlinným olejem a těsto dobře propracujte, aby z něj vycházely všechny vzduchové bubliny. Těsto tak bude hladké s jednotnou strukturou. Z těsta opět vytvořte kouli, zakryjte potravinářskou folií nebo utěrkou a nechte opět chvíli kynout. A poté už z těsta můžete začít péct cokoliv vás napadne. Je to opravdu skvělé těsto.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*