Jednoduchý recept na lahodné a dokonale tenké hrnkové palačinky

Fotografie: Freepik

Jednoduchý recept na oblíbený pokrm v podobě palačinek, který rozhodně musíte zkusit. Potřebovat budete pouze několik základních ingrediencí.

Palačinky obecně patří mezi pokrmy, které jsou velmi oblíbené, a to bez ohledu na věk či pohlaví. Taková dobrá tenká palačinka s chutnou náplní totiž bude chutnat jak dětem, tak i dospělému muži. A kdo tvrdí že ne, ten pravděpodobně lže (nebo má vadné chuťové buňky). Bonusem palačinek je také navíc i to, že jsou neuvěřitelně jednoduché na přípravu a celý postup také nezabere více než pár minut.  Je to tedy i skvělou volbou pro chvilky, kdy není času nazbyt a máte časové omezení.

Ingredience potřebné na přípravu hrnkových palačinek:

  • hladká mouka – 1 hrnek
  • vlažné mléko – 1 hrnek
  • smetana s minimálním obsahem tuku 30 % – 1 hrnek
  • středně velká vejce – 3 ks
  • cukr – 2 polévkové lžíce
  • olej – 3 polévkové lžíce
  • vanilkový cukr – podle chuti
  • sůl – špetka

Postup přípravy:

Nejdříve ze všeho si připravte středně velkou mísu, ve které smícháte vejce s cukrem, vanilkovým cukrem a solí. Poté přilijte smetanu a mléko a celé opět pečlivě promíchejte. Nakonec do vzniklé směsi pomalu prosejte mouku a pečlivě ji vmíchejte tak, aby se nevytvořily hrudky. Poté celé těsto ještě mírně prošlehejte a nechte zhruba půl hodiny odstát.

Fotografie: Freepik

Mezitím si tak můžete připravit větší pánev, olej, naběračku a obracečku. Nejdříve ze všeho nechte na pánvi ohřát olej. Místo toho že však půjdete dávkovat první porci těsta na palačinku, vlijte do mísy s těstem horký tuk a okamžitě pečlivě promíchejte. Jedná se o jednoduchý trik, díky kterému již nebudete muset před každou palačinkou mazat pánev olejem, a ušetříte si tak práci i čas.

Fotografie: Freepik

Poté můžete pohodlně začít s tvorbou palačinek. Naběračku (podle velikosti) naplníte odhadem potřebným množstvím těsta, které poté vylijete na rozehřátou pánev a krouživým pohybem necháte těsto roztéct po celé pánvi. Počkáte, až se mírně opeče a když začnou okraje palačinky mírně zlátnout, otočíte ji pomocí obracečky. Opět chviličku počkáte a poté máte hotovo.

Fotografie: Freepik

Tímto snadným způsobem si tak můžete připravit libovolné množství palačinek, které poté jednoduše namažete marmeládou, nutellou či například šlehačkou nebo jiným oblíbeným krémem, doplníte o kousky čerstvého ovoce, oříšky nebo kousíčky čokolády a máte hotovo. Okamžitě můžete podávat. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]