Originální recept na řecké tzatziki: Zpříjemněte si parné letní dny lehkou dobrotou

Tzatziki je jídlo z okurek, jogurtu a kopru, jehož původ leží na pomezí Řecka a Turecka. Jeho svěží chuť a spousta vitamínů z něj dělá ideálního společníka pro horké letní dny. Recept je velmi snadný.

V Řecku se tzatziki využívají jako samostatný pokrm, případně jako omáčka k některým dalším jídlům, jako třeba gyros. Chutnat vám bude jako předkrm či hlavní chod spolu s čerstvým pečivem, ale i jako doplněk ke grilovanému masu či jiným pokrmům. Svou snadností a chutí si rychle dobude stálé místo na vašem jídelníčku.

Ingredience

  • Salátová nebo polní okurka – 2 ks
  • extra panenský olivový olej – 2 lžíce
  • řecký jogurt nebo zakysaná smetana – 500 g
  • kopr – 1 větvička
  • máta – 30 g
  • česnek – 2 stroužky
  • citrón – 1 ks
  • sůl a pepř – dle chuti

Návod na přípravu

Okurky omyjte a osušte, podélně je rozkrojte a vydlabejte vodnaté jádro. Tuhou část dužniny nastrouhejte na jemném struhadle do misky, trochu okurky posolte, promíchejte a počkejte, až pustí šťávu. Tu pak slijte a ještě okurky dobře vyždímejte v čisté bavlněné utěrce.

Okurky zbavené šťávy vložte do misky, prolisujte k nim očištěné stroužky česneku, přidejte dvě polévkové lžíce extra panenského olivového oleje a trochu čerstvě vymačkané citronové šťávy. Kopr zbavte tuhých stonků a lístky nasekejte najemno. Totéž udělejte i s mátou.

Oba druhy bylinek přihoďte do misky k ostatním surovinám, vše podle chuti osolte a opepřete a zalijte řeckým jogurtem či zakysanou smetanou. Ingredience pečlivě promíchejte. Tzatziki ochutnejte a podle potřeby případně dochuťte solí, pepřem, olejem či citrónem.

Fotografie: Freepik

Hotové tzatziki uchovávejte v uzavíratelné nádobě v lednici, kde vydrží i několik dní. Podávejte je pak jako předkrm, hlavní chod s čerstvým chlebem nebo bagetkou, případně jako omáčku ke grilovanému či pečenému masu. Podávejte je ledově vychlazené.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*