Vylepšete makovou roládu (šneky) díky tajné přísadě. Budou křehčí, jemnější a chuťově bohatší

Vychutnejte si snídani s šálkem čaje a vláčným domácím pečivem. Makoví šneci vám poskytnou vzpruhu, kterou po ránu potřebujete.  

Pečivo s makovou náplní se dlouhodobě řadí k tomu nejoblíbenějšímu. V těsném závěsu ho následují cukrovinky plněné tvarohem a marmeládou. Jestliže jste milovníkem sladkých snídaní, potažmo pečiva plněného mákem, jistě oceníte recept na makové šneky potírané šlehačkou. Jejich příprava není úplně nejrychlejší – zabere vám asi 2 hodiny, ovšem výsledek vás přesvědčí o tom, že se čekání vyplatilo.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 600 gramů hladké mouky
  • 350 gramů mletého máku
  • 215 gramů cukru krupice
  • 110 gramů pravého másla
  • 7 gramů sušeného droždí (24 gramů čerstvého droždí)
  • 200 mililitrů polotučného mléka
  • 200 mililitrů smetany ke šlehání 33%
  • 2 čajové lžičky vanilkového cukru
  • 1/3 čajové lžičky soli
  • 3 čajové lžičky vody
  • 4 kusy vajec velikosti M

Postup přípravy makových šneků krok za krokem:

Ze všeho nejdříve si připravíte kvásek. Ve střední misce smíchejte 200 mililitrů vlažného polotučného mléka s polévkovou lžící cukru krupice, 3 polévkovými lžícemi hladké mouky a sušeným droždím. Všechny suroviny promíchejte a misku překryjte potravinářskou fólií, kterou na jednom místě propíchněte nožem. Takto připravený kvásek nechte na teplém místě po dobu 30 minut kynout. Mezitím, co kvásek nabývá, si začněte připravovat těsto.

Ve větší míse prošlehejte dvě celá vejce, k nimž přidejte jeden žloutek a třetinu čajové lžičky soli. K vejcím následně přisypte 65 gramů cukru krupice a 1 čajovou lžičku vanilkového cukru, a přilijte 50 gramů rozpuštěného másla. Směs s pomocí metličky důkladně promíchejte.

Jakmile budete mít tento krok hotový, do těsta přilijte vzešlý kvásek a vše dobře promíchejte. V dalším kroku do těsta po částech zapracujte 550 gramů prosáté hladké mouky a vypracujte vláčné a pružné těsto.

Jestliže by bylo příliš tekuté, přidejte do něj zbývající množství mouky. Vypracované těsto potřete slunečnicovým olejem, jímž vytřete i boky mísy, a přikryjte ho potravinářskou fólií. Na teplém místě ho nechte 40-45 minut kynout. Po uplynutí požadované doby ho vyklopte na vál, rukama ho prohněťte a vraťte zpět do mísy, kde ho nechte opět alespoň 20 minut kynout. Mezitím co čekáte, ve střední míse smíchejte mák se zbývajícím cukrem krupice, vanilkovým cukrem a změklým máslem.

Do makové náplně vmíchejte sníh ze dvou zbylých bílků a mísu dejte stranou. Na pomoučený vál vyklopte vykynulé těsto a rozválejte ho do tvaru obdélníku, který následně potřete náplní. Okraje těsta potřete vodou a smotejte ho do podoby rolády. Poté ji rozkrájejte na jednotlivé pláty široké asi 5 centimetrů. Ty vyskládejte na pečicím papírem vyložený plech a nechte 20 minut odpočívat. Šneky pečte po dobu 20 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Poté je polijte šlehačkou a dejte na dalších 7 minut péci. Podávejte ke kávě či k čaji.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*