Luxusní rolka plněná kuřecím masem, zakysanou smetanou a strouhaným sýrem a zabalená ve šťavnaté slanině se hodí jako předkrm kdykoliv.
Drobná předkrmová jídla, kterými jsou kupříkladu rolky, paštiky, sýry či pomazánky, mají několik věcí společných. První z nich je fakt, že by vás neměly zasytit, ale pouze navnadit k dalšímu jídlu a umocnit tak chuťový zážitek. Druhou je jejich vzhled – předkrmy jsou ozdobou stolu, proto by měly být nejen chutné, ale rovněž zajímavé a nápadité. Obě náležitosti splňuje ve slanině balená rolka s kuřecími prsy a sýrem dokonale. Skvěle se proto hodí na nejrůznější sešlosti, oslavy nebo například na svatbu.
Ingredience potřebné pro přípravu:
- 650-700 gramů kuřecích prsou
- 350-400 gramů slaniny nakrájené na plátky
- 200 gramů zakysané smetany
- 300 gramů tvrdého sýra
- 3 polévkové lžíce hladké mouky
- 2 kusy vajec velikosti M
- sůl, pepř dle chuti
- čerstvá petržel dle chuti
Postup přípravy rolky krok za krokem:
Rolka se vám bude nejlépe připravovat ve formě na roládu, nebo tzv. srnčím hřbetu. V prvním kroku přípravy si nachystejte veškeré potřebné suroviny. Kuřecí prsa (nebo kuřecí prsní řízky) nakrájejte na malé kostičky a dejte stranou. Ve větší míse smíchejte zakysanou smetanu s pokrájenou, čerstvou petrželkou a směs podle chuti osolte a opepřete. Chcete-li rolce dodat na pikantnosti, můžete do zakysané smetany prolisovat 3 stroužky česneku.
V dalším kroku si nastrouhejte připravený sýr, který následně nasypte do mísy k zakysané smetaně a promíchejte. Do směsi zapracujte rovněž 3 polévkové lžíce prosáté hladké mouky a obě vejce, která ovšem nejprve důkladně rozšlehejte.
Všechny suroviny v míse následně rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Ke směsi přisypte odložené kuřecí maso a opět dobře promíchejte. Nyní si k ruce vezměte připravenou formu.
Ideální je například tzv. srnčí hřbet či klasická forma na roládu. Formu vyložte plátky slaniny tak, aby se lehce překrývaly, a aby z formy „koukaly“ ven. Jestliže máte větší formu a kratší plátky slaniny, nebojte se je nastavit. Rozloženou slaninu poté posypte polovinou nastrouhaného tvrdého sýra, který zalijte ochucenou směsí masa a zakysané smetany. Poté rolku posypte druhou polovinou sýra a zabalte převislými konci slaniny.
Doprostřed rolky (kde se plátky slaniny nepřekryjí) položte další, celé plátky slaniny. Formu následně vložte do předehřáté trouby, a sice na nejvyšší rošt. Pečte po dobu 60 minut při 180 °C. Po hodině rolku vyndejte a vyklopte ji na plech vyložený pečicím papírem. Ten vraťte do trouby a pečte do té doby, než slanina zezlátne. Poté rolku z trouby vyjměte a na mřížce nechte vychladnout. Servírujte nakrájenou na tenké plátky.
Napište komentář