Křehký borůvkový koláč se zakysanou smetanou na jemném těstě. Větší dobrotu jste nejedli

Těžké máslové dezerty nejsou právě to, po čem bychom toužili během teplého letního počasí. Chuť na sladké ale neustává ani tehdy. Křehký koláč s borůvkami je přesně to, po čem rádi sáhnete.

Křehké těsto plné svěžího krému ze zakysané smetany a borůvek, to je dezert, který přímo volá po přípravě během líného letního odpoledne. Ostatně, borůvková sezóna je za dveřmi. Tento koláč lze ale s úspěchem připravit i s jinými druhy ovoce, jako jsou zejména jahody, maliny, třešně, rybíz nebo třeba angrešt. Vyzkoušejte ho s domácím ovocem ze zahrádky a vždy bude skvělý.

Ingredience

Na těsto

  • Hladká mouka – 250 g
  • máslo – 100 g
  • cukr – 60 g
  • prášek do pečiva – 1 lžička
  • vejce – 2 ks

Na krém

  • Zakysaná smetana – 350 g
  • vejce – 2 ks
  • cukr – 90 g (nebo podle chuti)
  • kukuřičný škrob – 20 g
  • vanilkový nebo skořicový cukr – dle chuti
  • borůvky nebo jiné ovoce – 300 g

Návod na přípravu

Hladkou mouku prosejte do hluboké mísy spolu s práškem do pečiva a obojí důkladně promíchejte. Do jiné mísy vyklepněte studená vajíčka, přidejte špetku soli a cukr a metličkou šlehejte, dokud se cukr nezačne rozpouštět. Pak vložte vejce na chvíli do lednice, dokud nepřipravíte základ těsta.

Ledově vychlazené máslo nakrájejte na kostky do mísy s hladkou moukou a kuchyňským robotem, vidličkou nebo s pomocí prosekávání příborového nože obojí promíchejte do drobivého až písčitého těsta. Můžete použít i ruce, ale pracujte velmi rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. To ostatně platí i v případě ostatních způsobů zpracování těsta.

Drobenku smíchejte s oslazeným vajíčkem a opět velmi rychle propracujte, aby máslo ve směsi nezačalo tát. Hotové těsto vtlačte do formy na koláč, aby kopírovalo její dno i stěny v rovnoměrné vrstvě. Formu s těstem pak vložte do lednice vychladit.

Zatímco se těsto chladí, připravte si krém ze zakysané smetany. Cukr a kukuřičný škrob spolu promíchejte do homogenní směsi, vyklepněte k ní vajíčka, přidejte vanilkový nebo skořicový cukr, pokud chcete, a dobře prošlehejte. Nakonec do směsi zapracujte zakysanou smetanu a vytvořte hladký krém.

Do vychlazené těstové misky rozložte rovnoměrně borůvky či jiné ovoce a zalijte je smetanovou směsí. Připravený koláč vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ho po dobu 50 minut, dokud na povrchu jemně nezrůžoví.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*