Inspirace na nedělní oběd „z jednoho hrnce“ je tu: Šťavnaté mleté maso s cuketou a pečenými rajčaty vás dostane

Nechte se inspirovat receptem na rychlý a snadný oběd, který zasytí celou rodinu. Casserole s mletým masem a zeleninou v sýrové krustě vám učaruje.  

Jestliže jste milovníky sytých jídel, které jsou zároveň nenáročná na přípravu a jsou tak trochu uvařená dle principu „co dům dá“, okamžitě vytáhněte zápisník a poznamenejte si recept na výborné casserole. Toto označení nesou pokrmy, které jsou připravované a následně i servírované v jednom hrnci. Obvykle se jedná o různé kombinace masa se zeleninou, nebo pouze variaci zeleniny. Tento recept přináší návod na přípravu šťavnatého casserole s mletým masem, cuketou a rajčaty, to vše pod sýrovou krustou.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 500 gramů mletého hovězího masa (můžete zvolit i mix hovězího a vepřového)
  • 100 gramů tvrdého sýra
  • 1 kus středně velké cibule
  • 1 kus menší mrkve
  • 2 kusy velkých rajčat
  • 1 kus sladké papriky
  • 2 kusy menší cukety
  • 3 polévkové lžíce zakysané smetany
  • sůl a další koření dle chuti

Postup přípravy casserole krok za krokem

V prvním kroku přípravy vašeho nového oblíbeného pokrmu si k ruce vezměte pánev, hrnec nebo zapékací mísu – cokoliv, co je dostatečně veliké, aby se do toho vešel celý pokrm a zároveň, aby se dalo vložit do trouby. Jakmile budete mít nádobí nachystané, lehce jej vymažte olejem. Poté s k ruce vezměte zeleninu. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, na jemném struhadle nastrouhejte menší mrkev a na prkénku rozkrájejte jednu sladkou papriku nadrobno.

Jakmile budete mít zeleninu zpracovanou, smíchejte ji v zapékací míse s mletým hovězím masem a celou směs podle chuti osolte. Máte-li rádi ostřejší jídla, můžete do směsi přidat kajenský pepř, chilli papričky, nebo jiné, vámi preferované koření, přičemž směs opět důkladně promíchejte. Až to budete mít hotové, směs mletého masa a zeleniny rovnoměrně rozprostřete po zapékací míse a lehce ji přitlačte ke dnu.

V dalším kroku směs v zapékací míse poklaďte střídavě kolečky cukety a rajčat – oba druhy zeleniny nakrájejte na kolečka o tloušťce asi 1 centimetr. Poté vložte pokrm do trouby předehřáté na 180 °C a pečte po dobu 30 minut. Po uplynutí potřebné doby vyndejte zapékací mísu z trouby a vrchní vrstvu casserole potřete zakysanou smetanou. Pro zvýraznění chuti pokrmu můžete zakysanou smetanou smíchat s několika prolisovanými stroužky česneku.

Na zakysanou smetanu následně rozprostřete sýr. Ten nejprve nastrouhejte na jemném struhadle, a poté jím rovnoměrně zasypte zakysanou smetanu. V momentě, kdy budete mít tento krok hotový, vložte zapékací mísu zpět do trouby a pečte při 180 °C tak dlouho, dokud se sýr na povrchu casserole nerozpustí. Poté pokrm vyndejte z trouby a servírujte. Ačkoliv je nejlepší ještě horký, svojí chutí vás okouzlí i studený, respektive zchladlý na pokojovou teplotu.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*