Nepečený „sušenkový salám“ s příchutí kávy: Dělám ho každou neděli už 8 let. Stále se nám neokoukal, je prostě božský

Když člověk prohání chuť na sladké, obvykle sáhne do svých zásob cukrovinek, které si nakoupil v supermarketu. Ale některé si může i sám připravit. Třeba sladký salám ze sušenek a čokolády.

Není třeba být zručným pekařem, abyste si zhotovili lahodný moučník, kterým překvapíte pozvané hosty. Existují i varianty nepečené, k jejichž výrobě je zapotřebí jen trochu šikovnosti. Většinou se obejdou bez náročných ingrediencí a lze je připravit z běžně dostupných věcí. Pokud je nebudete mít doma, tak je určitě seženete v každém obchodě. Pusťte se tedy do přípravy nepečeného sušenkového salámu, jehož chuť zvýrazní přidaná káva.

Co budete potřebovat

  • 600 sušenek (třeba značky Lotus)
  • 380 ml polotučného mléka
  • 50 g pískového cukru
  • 3 polévkové lžíce kakaa

  • 1 lžička instantní kávy
  • 130 g másla
  • 100 g čokolády na vaření
  • na polevu typu ganache: 120 g čokolády na vaření, 60 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy

  • Nejprve je třeba pořádně nadrtit sušenky a dáte je do hlubší mísy.
  • Mléko nalijete do kastrolu, přidáte cukr, kakao a kávu. Vše dobře za mírného ohřívání promícháte, aby se netvořily hrudky.
  • Do směsi přidáte máslo a počkáte, až se z poloviny rozpustí. Pak přisypete na kousky rozkrájenou čokoládu.

  • Mícháte tak dlouho a zahříváte, dokud vám nevznikne jemná celistvá hmota.
  • Hmotu po vychladnutí nalijete na sušenky v míse a dobře promícháte, aby se sušenky s ní spojily v těsto.
  • Nyní z těsta vytvarujete na potravinové fólii asi 4 salámy. Neměly by být příliš silné, aby se daly pak dobře krájet.

  • Z čokolády a smetany ke šlehání připravíte ganache. Ta je typická pro francouzskou kuchyni a pomalu zdomácňuje i v české. Čokoládu nalámete na malé kousky a smetanu přivedete k bodu varu. Jakmile se na ní začnou tvořit bublinky, stáhnete ji z plotny a nalijete ji na čokoládu v misce. Ta vlivem tepla poleví. Nyní přichází závěrečná fáze, a to vymíchání hladké hmoty. Měla by mít tužší konzistenci, protože ji použijete jako polevu na salám.
  • Čokoládou politý salám zabalíte do potravinové fólie a uložíte do chladna, aby se dobře zaležel.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*