Zelenina v dóze na zimu: Hodí se do polévek, na omáčky, pomazánky i super rychlá jídla

Spousta rodin i jednotlivců se pustila do pěstování vlastní zeleniny a ovoce. S přebytky si pak kolikrát nevědí rady. Něco rozdají sousedům, něco zavaří. Výborné jsou zeleninové saláty.

Užitková zahrada je v současné době trendem, který se opět vrací. Ta tam jsou okrasné zahrady, které nepřinášely příliš užitku. Není nad to si vypěstovat něco svého. Je to totiž mnohem kvalitnější než v obchodech. A když se urodí zeleniny a ovoce nadbytek, je možné nadúrodu zavařit. Třeba zelenina ve sklenici může být výbornou přílohou k masu. Jak se připravuje?

Zavařování se solí

Konzervační účinek kuchyňské soli se projevuje při její koncentraci ve výši nejméně 10 %. Je proto třeba na určité množství zeleniny použít určité množství soli, aby se docílilo kýženého výsledku. Některé mikroorganismy totiž snášejí i koncentraci vyšší než 30 %. Proto je nutné si odvážit množství zeleniny a dát aspoň 20 % soli.

Co budete potřebovat na zeleninu ve sklenici

  • 1 kg mrkve
  • 1 kg cibule
  • 1 kg papriky
  • 1 kg rajčat
  • 1 svazek zelené petrželky
  • 1 svazek kopru
  • 1 kg soli

Postup přípravy

  • Nejprve je třeba omýt zeleninu. Mrkev oloupete, taktéž cibuli. Papriku zbavíte jadřinců.
  • Mrkev nastrouháte na hrubé struhadle. Cibuli nadrobno nakrájíte. Papriku nakrájíte na menší kostky.
  • Posekáte kopr i petrželku. Rajčata rozkrájíte na čtvrtky a rozmixujete je.
  • Pokrájenou zeleninu dáte do mísy a k ní přidáte rozmixovaná rajčata.
Fotografie: Pixabay
  • Zeleninovou směs doplníte solí. Ta zde působí jako konzervant.
  • Nyní si připravíte zavařovací sklenice. Je třeba je dobře omýt horkou vodou a nejlépe sterilizovat.
  • Pak sklenice naplníte připravenou zeleninovou směsí až k hrdlu. Upěchujete lžící.
  • Sklenice zavřete sterilními víčky a zašroubujete je.

Tato zelenina ve sklenicích se již nemusí zavařovat. Je třeba ji ale uchovávat na tmavém a chladném místě – v chladničce nebo ve sklepě. Zavařenou zeleninu je možné používat při přípravě dušeného masa nebo luštěnin. Lze ji servírovat i jako zeleninový salát. Jistě přijde v zimním čase na chuť.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*