Vzhled stolice je zrcadlem aktuálního zdravotního stavu. Každá barva a konzistence upozorňuje na jiný problém

Fotografie: Depositphotos

Až příště půjdete na záchod, podívejte se na to, jak vypadá vaše stolice. Může to říct hodně o vašem zdravotním stavu.

Nikomu není moc příjemné mluvit o své stolici, ale někdy je zkrátka potřeba se na ni podívat, protože díky ní můžete poznat, jak je na tom vaše zdraví. Jako vedlejší produkt metabolismu dokáže odhalit mnoho aspektů souvisejících se zdravím a pravidelností fyziologických procesů uvnitř těla. To, co se aktuálně děje ve vašem těle, můžete poznat podle toho, jak vypadá vaše stolice, říká lékařka Deborah Weatherspoon.

Tvrdé hrudky

Taková stolice může být příznakem akutního zánětu tenkého střeva. Jsou malé a dost tvrdé. Neměří více než 2 centimetry. Mohou souviset s užíváním antibiotik. Mohou dokonce způsobit krvácení z konečníku.

Tvar klobásy

Tato stolice způsobuje bolest a krvácení. Střevní obsah má průměr 3 až 5 centimetrů a je typický pro osoby trpící syndromem dráždivého tračníku.

Průjem s pevnými kusy

Tato stolice je typická pro lidi, kteří trpí chronickým průjmem prokládaným zácpou. Tento stav může způsobit mnoho onemocnění a poruch trávicího systému.

Fotografie: Pexels

Vodnatý průjem

Tato stolice dokazuje to, že vaše tělo bojuje s nějakou infekcí. U chronického průjmu je příznakem základního zdravotního stavu a může být spojen s těžkou dehydratací a zánětem střeva. Takový typ stolice rozhodně neignorujte, může jít o vážně onemocnění.

Jak zlepšit funkci střev

  • Hydratace – Vypijte 2 litry tekutin denně. Hydratace podporuje trávicí systém a usnadňuje průchod stolice střevy.
  • Probiotika – Dostatek bakteriální flóry pomáhá udržovat správnou činnost střev.
  • Vláknina – Ujistěte se, že vaše jídlo obsahuje nerozpustnou vlákninu, která pomáhá udržovat normální pohyby střev, absorbuje vodu a změkčuje stolici.

Zdroj: Healthline

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*