Saláty jsou jednou z možností, co dobrého připravit na lehký oběd nebo večeři. Hodí se i jako pohoštění pro pozvané hosty. Můžete je servírovat jako doplněk masových jídel.
Předností salátů je to, že je možné je připravit nasladko i naslano z dostupných surovin, jimiž může být sezónní ovoce a zelenina. Kromě toho, že bývají chutné, tak jsou i zdravé, plné vitamínů a živin. Sladké varianty ocení zejména menší děti, když v salátu najdou své oblíbené ovoce. Slaný salát připravíte i z obyčejné mrkve a kukuřice. Stačí vědět, jak na to. A přitom vám to nezabere moc času.
Jaké výhody přináší konzumace kukuřice
Kukuřice se běžně v kuchyni používá pro přípravu kaše nebo placek. Lze ji jíst i opečenou nebo vařenou. Kukuřice je bohatá na draslík, hořčík, železo, zinek a fosfor. Najdete v ní také kyselinu listovou a niacin. Má vysoký obsah vlákniny a přitom je nízkokalorická. Je výbornou zeleninou pro pevné nervy, vitalitu a krásu.
Co budete potřebovat na zeleninový salát s mrkví
- 2 ks mrkve
- 1 ks cibule
- 1 ks jablka
- 180 g konzervované kukuřice
- 4 vařená vejce
- 2 lžíce majonézy
Co budete potřebovat na přípravu marinády
- půl lžičky soli
- 2 lžíce cukru
- 4 lžíce octa
- 150 ml vroucí vody
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkroužky. Dejte ji do misky a přidejte všechny ingredience určené pro přípravu marinády. Nechte cibuli marinovat tak dlouho, dokud směs nezchladne. Jakmile bude cibule studená, slijte marinádu a přebytečnou kapalinu z ní vytlačte ven.
- Uvařte vejce natvrdo, oloupejte a nakrájejte na malé kostky.
- Mrkev nakrájejte na drobné kousky.
- V salátové míse smíchejte marinovanou cibuli, nakrájenou mrkev a vejce a doplňte konzervou kukuřice ve slaném nálevu.
- Do směsi přidejte nastrouhané jablko, nejlépe sladké.
- Salát dochuťte solí podle potřeby a majonézou.
- Tento salát je výborným doplňkem masových pokrmů, jako jsou kebaby, maso pečené v troubě, kuřecím závitkům.
Napište komentář