Podzim je ve znamení sběru jablek a také příležitostí si z nich připravit dobré jídlo. Nejčastěji se jablka používají na pečení sladkých dobrot.
Jablka jsou vděčným ovocem. Lze je uskladnit na zimu, připravit z nich křížaly nebo kompot a upéct celou řadu chutných sladkých moučníků, koláčů a buchet. Receptů na jejich přípravu je celá řada. My jsme si vybrali ten, který znaly už naše prababičky. Tento starý recept vás okouzlí svou jednoduchostí. Podle našeho návodu se vám určitě dílo podaří.
Co budete potřebovat na přípravu jablečného koláče
- 500 g polohrubé pšeničné mouky
- 20 g kvasnic
- 300 ml mléka
- 1 polévková lžíce cukru
- 45 g škrobu
- 1 balení vanilkového cukru
- špetka soli
- 1 vejce
- 3 ks středně velkých jablek
- 70 g másla
- 150 g cukru, mletá skořice na posypání
Postup přípravy
- Do malé misky nadrobíte kvasnice, posypete cukrem a moukou a necháte vzejít kvásek. Nejlépe na teplém místě.
- Jakmile se vám kvásek vytvoří, smíchejte ho s vejce, vanilkovým cukrem, škrobem a špetkou soli. Vše dělejte v hluboké míse.
- Do mísy přidejte ke kvásku a dalším ingrediencím mouku a vypracujete hladké těsto, které se nelepí. Lze k tomu využít i mixér.
- Mezitím si připravíte jablka, která oloupete a nakrájíte na tenké plátky.
- Pracovní plochu posypete moukou a dáte na ni těsto, které rozválíte na placku silnou asi 3 milimetry.
- Z placky nakrájíte proužky o síle 5 centimetrů a posypete je krupicovým cukrem a skořicí.
- Na každý proužek položíte plátky jablek a srolujete do roličky.
- Jednotlivé ruličky naskládáte do formy vymazané tukem.
- Troubu předehřejete na 180 °C a formu s ruličkami dáte do ní péct asi na 40 minut. Dávejte přitom pozor, abyste moučník nespálili.
- Hotové jablečné koláče necháte vychladnout a pocukrujete.
- Jídlo lze podávat jako občerstvení k odpolední kávě nebo na snídani či dětem zabalit do školy na svačinu.
Napište komentář