Smažený sýrový koláč, který zachutná celé vaší rodině

Chcete jednou za čas změnu a namísto sladkého zákusku si dát slaný? Pak se jako možnost nabízí právě tento sýrový koláč.

Dobré dezerty nemusí být vždy jen sladké, jak také dokládá níže popsaný recept. Za pokus určitě stojí zkusit koláč, jehož hlavní náplní jsou 2 druhy sýra. Navíc se poté nepeče v troubě, ale smaží na pánvi na rozpáleném oleji. Takto připravený pokrm můžete krom zákusku podávat také na večeři, případně jako svačinu mezi jednotlivými jídly.

Nachystejte si dostatek sýra

Na tento recept budete potřebovat 360 g hladké mouky, 180 ml rostlinného oleje, 100 ml mléka, 80 g čedar a stejné množství feta sýra, 3 kusy jarní cibulky, 2 vejce, balíček prášku do pečiva a sůl. Nejprve vidličkou rozmačkáte feta sýr, k němuž přidáte nahrubo nastrouhaný čedar a vejce. Dále do mísy vložíte jemně nasekanou cibulku, petrželku a lžičku soli.

Buď to můžete ingredience ihned smíchat nebo k nim ještě přisypat mouku a prášek do pečiva, přilít mléko a spojit až poté. Měla by vám vzniknout jednotná hmota spojující všechny ingredience do sebe. Z toho těsta byste měli být schopni připravit 2 menší kusy, které vyválíte na tenčí plátky. Ty rovnou rozkrájíte na 8 dílů a kladete na rozpálený olej, na němž smažíte koláč do zlatova z obou stran.

Podávejte teplé, ale bez přebytečného oleje

Jakmile je tento pokrm hotový, nezbývá nic jiného než jej nechat okapat od rostlinného oleje na nějaké mřížce nebo ubrousku a podávat. Na talíři by neměl být vyloženě horký, ale ani studený. Pokud byste volili takovýto slaný koláč jako večeři, není vůbec od věci k němu servírovat i uzeninu, zeleninu a pečivo, případně kápnout na talíř nějakou dobrou omáčku.

Rada na závěr

Recept si můžete prakticky upravit tak, jak budete potřebovat nebo jak vám vaše chuťové buňky zavelí. Někdo bude například chtít vynechat petrželku nebo cibulku, jiný si naopak do směsi přidá pórek či další zeleninu. Milovníci pikantních jídel by například ocenili, kdyby v těstu našli nasekaných i pár chilli papriček, pepř, česnek nebo jiné pálivé prvky.

Těsto pak nesmíte vyválet ani moc tlusté, ale ani příliš tenké. Silné plátky by se na oleji smažily dlouho a uprostřed by pak byly nedodělané. Naopak slabší kousky by se nesmažily vhodným způsobem a hrozilo by tak, že se rychle připálí. Nezapomeňte však poté, co koláč vytáhnete z pánve, nechat jednotlivé kousky okapat. Pokud byste tak neučinili, budete mít místo křupavé pochoutky vlhký a rozpadající se kus osmaženého těsta.