V každém ročním období najdete něco, co je zajímavé. Pro podzim platí, že je to čas sběru krásně vybarvených jablek. Z nich je možné upéct vynikající jablečný koláč.
Jestliže přemýšlíte, co připravit z úrody jablek, kterou vám poskytla vaše zahrada, tak se nabízí připravit rodině na svačinu jablečný koláč. Ten se hodí sníst také na snídani nebo ho dát do školy jako sladkou svačinu dětem. Náš recept využívá jen pár přísad a jeho příprava vám nezabere hromadu času. Takže s chutí do toho.
Co budete potřebovat na jablečný koláč
- 240 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 60 g másla
- 60 g cukru
- Špetka soli
- 1 vejce
- 2 lžíce pomerančového džusu
Co budete potřebovat na přípravu náplně
- 2 středně velká jablka
- citronová šťáva z půlky citronu
- 1 polévková lžíce másla
- 1 polévková lžíce cukru
- 1 polévková lžíce meruňkového džemu
- skořice dle chuti
Postup přípravy
- Jako první si připravte náplň do koláče. Je zapotřebí oloupat jablka a nakrájet na kostky. Pak je zalijete citronovou šťávou, posypete cukrem a skořicí, přidáte máslo a na mírném ohni povaříte do měkka.
- Pak do jablečné směsi přidáte meruňkový džem, promícháte a ještě pár minut povaříte. Nechte vychladnout.
- Nyní se pustíte do těsta. Vejce našleháte s cukrem do pěny. Přidáte máslo a pomerančový džus a promícháte. Po částech budete přidávat mouku s práškem do pečiva. Vypracujete hladké těsto.
- Těsto rozdělíte na 2 poloviny. Jednu vyválíte do obdélníku (nejlépe na pečicím papíře) a druhou necháte zmrazit na dobu 30 minut.
- Na rozválené těsto rozetřete jablečnou náplň a na ni nastrouháte druhá část těsta.
- Takto připravený jablečný koláč přenesete na plech.
- Troubu vyhřejete na teplotu 180 °C a koláč v ní upečete po dobu 20 minut.
- Upečený koláč necháte vychladnout a můžete ho podávat. Určitě vás překvapí jeho jablečná chuť s pomerančovou a meruňkovou příchutí.
Napište komentář