Občas se stane, že už docházejí nápady na přípravu jídla k večeři. Najednou máte pocit, že už jste všechno jedli. Můžete ale připravit třeba bramborový salát.
Brambory jsou vděčnou základní potravinou, protože z nich lze připravit celou řadu sladkých a slaných jídel. Můžete je péct, dusit, smažit i přidávat do salátů. Ty jsou oblíbené zejména ve vánoční čas k rybě nebo o nedělním obědě k vepřovému smaženému řízku. Ale bramborový salát si můžete dát i na večeři jen tak, když použijete ty správné ingredience.
Co budete potřebovat na přípravu bramborového salátu
- 5 brambor
- čtvrtka hlávkového zelí
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce olivového oleje (možno nahradit slunečnicovým nebo řepkovým)
- 1 velká cibule
- 7 nakládaných okurek
- 5 stroužků česneku
- 250 g hub
- 3 lžíce majonézy
Postup přípravy
- Syrové brambor omyjete, nebudete je loupat a uvaříte je doměkka.
- Mezitím, co se brambory vaří, tak si opláchnete hlávkové zelí a nakrájíte ho na drobné nudličky. Dáte je do salátové mísy.
- Nakrájené zelí osolíte, opepříte, přidáte k němu ocet a dobře promícháte.
- Na pánvi na oleji osmažíte nadrobno nakrájenou cibuli, až zavoní a bude zlatavá. Doplníte ji utřeným česnekem, opražíte ho společně s cibulí a pak vše přidáte do mísy k zelí.
- Nakládané okurky nakrájíte na plátky a přidáte je k zelenině v míse.
- Na pánvi orestujete na oleji nakrájené čerstvé houby a podusíte je doměkka.
- Uvařené brambory necháte vychladnout, oloupete je a nakrájíte na malé kostky. Dáte je do mísy k zelenině a vše velmi dobře promícháte.
- Směs doplníte majonézou a jablečným octem a opět salát promícháte, aby se jednotlivé ingredience spojily.
- Nyní je salát hotový. Před podáváním se hodí dát ho vychladit do chladničky. Jíst ho lze bez přílohy, protože je hodně sytý.
Napište komentář