Hasiči apelují: Prodlužovací kabely mohou o vánocích z ničeho nic vzplanout, pokud nejsou zabezpečeny

Vánoční stromek
Fotografie: MichalPL / Creative Commons / Attribution 2.0

Špatně používaný prodlužovací kabel může být příčinou požáru nebo úrazu elektrickým proudem. Zjistěte, co je potřeba dělat, abyste toto riziko minimalizovali.

Asi už nenajdeme kancelář či domácnost, kde by se nepoužívaly „prodlužky“. Máme v nich zapojené počítače, topidla i spotřebiče. Každoročně však dochází k případům, kdy je zdrojem požáru právě prodlužovací kabel. Může to být tím, že je poškozen, ale také spotřebičem, který jsme do něj zapojili. Nejčastěji k těmto případům dochází právě v zimních měsících a vánočních svátcích.

Kabely pravidelně kontrolujte a vypínejte

Takzvané prodlužovačky jsou oddělitelné přívody elektrického proudu. Mohou představovat riziko úrazu elektrickým proudem nebo vzniku požáru. Zvláštní pozornost byste měli věnovat kabelům, s nimiž se často manipuluje, například při práci v dílně, nebo těm, které používáme venku. Jejich ohýbání, lámání, kroucení nebo dlouhodobé vystavení povětrnostním vlivům může poškodit izolaci.

Ze zákona dokonce máte povinnost tyto prodlužovací kabely pravidelně kontrolovat a zabránit jejich poškození. Musíte je zajistit proti posunutí nebo vytržení a nesmí být zkroucené. Pokud v některé ze zásuvek prodlužovacího kabelu není momentálně zapojen žádný spotřebič, měla by být tato zásuvka zaslepena k tomu určenými plastovými vidlicemi.

Spotřebiče s vysokým příkonem by měly mít svoji zásuvku

Ideální je tak situace, pokud máte prodlužovací kabel, u níž má každá zásuvka své vlastní odpojovací tlačítko. Zásuvky, které na kabelu nepoužíváte, tak můžete jednoduše vypnout a není již potřeba je zaslepovat. Pokaždé, když nejsou napojené spotřebiče v provozu, je dobré „prodlužku“ odpojit od proudu tím, že přepnete červené tlačítko. Tak se vyhnete riziku, že vám kabel začne hořet.

tlačítko na prodlužovacím kabelu
Fotografie: Freepik

Důležité je také myslet na to, co máte v kabelu zapojené. Některé spotřebiče mají vysoký příkon, pokud jich bude v jednom kabelu několik, může dojít k přehřátí a požáru. Zatímco notebooků můžete mít v jednom kabelu připojených třeba 50, dva fény na vlasy, které byste ve stejnou chvíli zapnuli, už mohou představovat problém.

Venkovní kabely chraňte před vodou a poškozením

Spotřebiče s vysokým příkonem tak používejte vždy samostatně. Typicky se bude jednat o pračku, vysavač, fén, mikrovlnnou troubu, rychlovarnou konvici nebo mixér. Mnoho lidí používá prodlužovací kabely k zajištění venkovního osvětlení. Mít celou sezónu natažený přívodní kabel k pergole nebo ohništi však není úplně nejlepší nápad.

V takovém případě opatřete případné spoje mezi jednotlivými kabely ochrannými plastovými pouzdry, aby do nich nezatékalo. Samotný kabel je pak dobré vést buď zavěšený na sloupcích pod stříškou, nebo ho uložit do žlábku s pískem a překrýt prknem. Ideální je však použít izolační krk, jenž kabel ochrání před nepřízní počasí a mechanickým poškozením. Vyhnete se tak riziku úrazu elektrickým proudem. Ve videu se můžete podívat, jak rychle takový požár vznikne.

Zdroj: Sbmfire, HZS Středočeského kraje

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*